Sećanje na Užičku republiku

Izvor: RTS, 24.Nov.2019, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sećanje na Užičku republiku

U jesen 1941. Užice je 67 dana bilo prestonica Užičke republike, jedine slobodne teritorije u porobljenoj Evropi. Sećanje na to vreme čuva se u Muzeju ispred koga je, zbog rekonstrukcije pločnika, pomeren čuveni tenk i na Kadinjači gde se 29. novembra obeležava 78. godišnjica bitke i 40 godina od izgradnje spomen-kompleksa.
Ima i svoj film, himnu, knjige i novu muzejsku postavku koja je posle decenija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << glorifikovanja jednog a prećutkivanja drugog pokreta nastala na tragu stručne i istorijske mere o učešću i partizanskog i četničkog pokreta u stvaranju republike.

I ponovo je zanimljiva posetiocima, ne kao stara postavka pre devedesetih kada je poseta bila obavezna ali ih je poslednje tri godine - desetak hiljada. U nizu izloženih predmeta i dokumenata ipak su im interesovanja slična.
"Kada su u pitanju deca, odnosno školski uzrast, njih obično interesuje naoružanje, naravno interesuju ih i lični predmeti boraca, ali najveći deo svoga vremena provedu u spomen-sobi, radnoj sobi Josipa Broza Tita, tadašnjeg vrhovnog komandanta koji je u tom periodu rukovodio ustankom u Jugoslaviji", kaže Slavica Stefanović, direktorka Narodnog muzeja Užice.
Fotografisanje je, osim u toj sobi, obavezno i kraj gotovo pet metara visokog bronzanog Broza,  kraj muzejske zgrade u kojoj je u jesen 1941. bio njegov, partizanski štab. Godine 1991. posle tri decenije dominacije gradskim trgom, našao je mesto pored partizanske fabrike oružja - a sudeći po cveću još nije zaboravljen.
Na 14. kilometru od Užica, na Kadinjači, bila je poslednja bitka Užičke republike.
Spomen-kompleks koji se prostire na 15 hektara, ponovo je poslednjih decenija zanimljiv posetiocima, pa i strancima među kojima prednjače Kinezi i Slovenci.
U znak sećanja na borce poginule na Kadinjači, kada je pala i Republika, najpre je 1952. sagrađena piramida sa poznatim stihovima Slavka Vukosavljevića "Ko te Užice ne bi voleo" i "Rođena zemljo", a pre četiri decenije ceo kompleks koji je tokom svoje 13. posete gradu s njegovim imenom, Titovom Užicu, otvorio Josip Broz.
Od tada do danas Kadinjaču je posetilo oko dva miliona osamsto hiljada ljudi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.