Sećanje na Pupina

Izvor: RTS, 13.Mar.2019, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sećanje na Pupina

Žitelji Idvora, počasni građani Idvora i Fondacija "Mladen Selak", i ovog marta obeležili su godišnjicu smrti Mihajla Pupina, velikana naše i svetske nauke. U prisustvu predstavnika Pokrajinske vlade i opštine Kovačica održan je pomen, položeni venci na Pupinov spomenik, a u Narodnom domu Mihajlo Pupin besedilo se u naučnikovu čast.
"Od 18. do početka 20. veka, Banat je bio epicentar srpske kulture >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << - da podsetmo na Dositeja Obradovića, Đuru Jakšića, Uroša Predića, Paju Jovanovića. Oni su oblikovali srpsku kulturu. A među njima se svakako izdvaja Mihajlo Pupin", rekao je pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama zadužen za kulturno nasleđe dr Milan Micić.

"Pupin jeste sve ono što odlikuje banatskog čoveka tog vremena, svetskog naučnika, a ipak velikog rodoljuba, koji nas je svojim delima zadužio" rekao je dr Micić.
Podsetio je na Pupinovu ulogu u slanju dobrovoljaca za vreme Prvog svetskog rata, a po njegovom završetku i stvaranju tadašnje Kraljevine SHS.
"Ove godine obeležavamo dva velika jubileja 165-godišnjicu Pupinovog rođenja i 40 godina Oktobarskih susreta pronalazača i inovacijskog pokreta", podseća predsednik Fondacije "Mladen Selak", inženjer Milan Božić.
Smatra da je Tesla simbol pronalazaštva, dok Pupin simboliše sistem pravih vrednosti – zalagao se za jak privredni razvoj države, u čijoj osnovi leži obrazovanje.
Podseća i na to da je Fondacija objavila Pupinovu knjigu "Sa pašnjaka do naučenjaka" (za koju je naučnik dobio Pilicerovu nagradu) i u saradnji sa loklanim samoupravama deli školama.
Učitelja Dragišu Matića Uču, po završenom Učiteljskom fakultetu, u Idvor je 1959. godine doveo partijski zadatak.
"Škola je bila obnovljena, ali ne i Dom", seća se Uča.
"Čuo sam da je za vreme rata tu bilo skladište pšenice i kukuruza... Propali su pod i tavan... polupani prozori.... Zato sam rešio da organizujemo ljude da nešto uradimo, da zainteresujemo opštinu... Kasnije, pred prve Okotbarske susrete pronalazača, čiji je Tito bio pokrovitelj, ulice su asfaltirane i proširene, izgrađena su dva mosta, otvorena je nova pošta...", kaže Uča.
Narodni dom koji je deo Zavičajnog kompleksa predstavljao je deo Pupinovog projekta namenjenog Idvoru, a koji je trebalo da postane centar znanja u oblasti poljoprivrede, gde bi se mladi obrazovali i doprinosili razvoju Idvora i Kovačice.
Naučnikova rodna kuća je kao spomenik kulture pod zaštitom od 1979. godine.
Od 2011. godine ovde se održavaju kampovi za talentovane učenike koji po pozivu provode deset dana stičući dodatna znanja iz fizike, informatike, matematike...
A, delo velikana naše i svetske nauke u Idvor je prošle godine dovelo oko deset hiljada turista.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.