Saznajemo: Institut za sudsku medicinu nema para za obdukcije

Izvor: Press, 03.Avg.2010, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saznajemo: Institut za sudsku medicinu nema para za obdukcije

Na Institutu za sudsku medicinu „Milovan Milovanović" u Beogradu nemaju novca čak ni za obdukcije, saznaje Press. Zbog nedostatka rastvora i hemikalija ne mogu da se rade toksikološke analize, bez kojih je često nemoguće utvrditi uzrok nečije smrti
Baš zbog nedostatka osnovnih sredstava, Institut još nije uspeo da uradi ni toksikološku analizu krvi Mladena Ogulinca (52), monstruma iz Starih Ledinaca, koji je 26. juna silovao i ugušio >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << osmogodišnju Mariju Jovanović, a preminuo je pre dva dana u zatvorskoj bolnici.
Izvor Pressa na ovom institutu, koji radi pri Medicinskom fakultetu, a godišnje obavi najviše obdukcija u Srbiji, potvrđuje da nemaju ni minimalne uslove za rad. Do ovakve situacije došlo je, kažu, jer ne uspevaju da naplate dugovanja od Višeg suda u Beogradu, koja su trenutno dostigla 25 miliona dinara.
- Fizički deo obdukcija uspevamo da uradimo, ali su toksikološke analize u velikom zakašnjenju. Nemamo bukvalno ni dinara da bismo kupili neophodne rastvore i hemikalije - kaže izvor Pressa.
Na Institutu tvrde da im Viši sud mesecima duguje novac za urađene obdukcije.
- Mesečne obaveze Višeg suda prema nama su između tri do četiri miliona dinara. A, pošto nam ukupno duguju čak 25 miliona, jasno je o kojem se periodu radi. Ta suma se iz meseca u mesec uvećava. Nadležni u Institutu su se više puta obraćali sudu tražeći da uplate bar deo novca da bismo mogli nesmetano da radimo, međutim, kad god bi i stigla neka uplata, bile su to bukvalno minimalne svote novca, koje u suštini nimalo nisu poboljšale situaciju - navodi izvor Pressa sa Instituta.
Predsednik Višeg suda u Beogradu Dragoljub Albijanić nije juče želeo da odgovara na pitanja novinara Pressa, jer smo ga, kako je rekao, „zatekli na godišnjem odmoru i u vožnji". Uputio nas je da odgovore na sva pitanja potražimo kod njegovog portparola, koji je, međutim, juče tokom celog dana bio nedostupan.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.