Izvor: Glas javnosti, 30.Avg.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sazidan Skadar na Despotovici

GORNJI MILANOVAC - U prisustvu velikog broja prosvetnih radnika, roditelja učenika i opštinskih funkcionera, juče je predsednik opštine Gornji Milanovac Dražimir Marušić uručio direktoru OŠ „Kralj Aleksandar Prvi“ Slobodanu Pantiću ključeve renovirane školske zgrade i upotrebnu dozvolu. Time je stavljena tačka na osmogodišnje renoviranje najstarije školske zgrade u gradu, koje je po mnogo čemu, zbog mešanja lokalne politike, ličilo na „zidanje Skadra na Despotovici“. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<

OŠ „Kralj Aleksandar Prvi“ je najstarija prosvetna ustanova u gradu, izgrađena na mestu gde je još 1856. godine bila izgrađena Gradska ili Varoška škola. Godine 1927. školska zgrada Varoške škole je bila veoma oštećena zemljotresom koji je pogodio rudničko-takovski kraj do te mere da zgrada više nije bila za upotrebu.

Međutim, kraljeva škola nije imala sreće sa istorijskim događajima. U toku Drugog svetskog rata bila je napola porušena i završetak rata je dočekala tek donekle obnovljena. Škola je posle rata obnovljena i iz njenih klupa su izašli mnogi znameniti Milanovčani i tako je bilo sve do 2000. godine, kada je republički prosvetni inspektor konstatovao da školska zgrada nije za upotrebu i da je neophodna hitna sanacija objekta. Usledile su pripreme za renoviranje školske zgrade, što je bilo povezano sa mnogobrojnim problemima, a jedan od ključnih problema u to vreme je bio taj što je školska zgrada pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika u Kraljevu i što je dokumentacija o zgradi izgorela u toku Drugog svetskog rata, tako da se na prikupljanje dokumentacije, bez koje nisu mogli da otpočnu radovi, čekalo čak do 2003. godine.

ČEKALI KRALJA

Zalaganjem tadašnje vlasti u Gornjem Milanovcu kod kralja Aleksandra Karađorđevića odlučeno je da se na mestu Varoške škole podigne novo zdanje kao zadužbina kralja Aleksandra. Izgradnja škole - zadužbine završena je 1931. godine, ali, pošto kralj tada nije mogao da dođe u Gornji Milanovac, škola je uz njegovo prisustvo, zvanično otvorena tek 1933. godine.

Kada je posle mnogo vremena prikupljena kompletna dokumentacija i dozvole, od 2003. godine na scenu je stupilo političko prepucavanje oko toga ko će, iz kojih fondova i koliko uložiti u renoviranje zgrade. Dakle, u priču oko renoviranja školske zgrade, tvrde mnogi savremenici događanja, uključili su se lokalni političari za koje je renoviranje škole bilo poligon za osvajanje sitnih političkih poena. U međuvremenu su na šteti bili učenici, a o narastanju troškova i da se ne govori.

Tako je bilo do prošle godine kada je predsednik opštine Dražimir Marušić presekao politički Gordijev čvor kada su iz opštinske kase obezbeđena 62 miliona dinara što je, uz pomoć 8,2 miliona dinara, koje je obezbedilo Ministarstvo prosvete, bilo dovoljno da se renoviranje zgrade završi i da od 1. septembra učenici normalno pohađaju nastavu i da stiču znanje.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.