Savladali prijemni za Kembridž, čekaju stipendije

Izvor: Politika, 24.Jan.2011, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savladali prijemni za Kembridž, čekaju stipendije

Četvorica učenika Matematičke gimnazije u Beogradu čekaju maj, kad će se odlučiti hoće li dobiti 30.000 funti godišnje za studije i troškove života

Invazija maturanata Matematičke gimnazije iz Beogradu na prestižni Triniti koledž na Kembridžu nastavlja se i ove godine, pošto su četvorica učenika u decembru položila prijemni ispit. Dobre vesti sa Kembridža saznali su na Badnji dan, ali će tek u maju konačno moći da se opuste, kada uprava Trinitija treba da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odluči da li će mladićima iz Srbije odobriti pune stipendije, vredne 30.000 funti godišnje.

Ognjen Marković i Luka Ribar iz Beograda, Aleksa Stanković iz Smedereva i Ognjen Tripunović iz Smedereva, osamnaestogodišnji talentovani naučnici gimnazije koja je postala pravi rasadnik talenata i svojevrsni regrutni centar za prestižne visoke škole u Velikoj Britaniji i SAD, verovatno će se iduće godine pridružiti sve većoj srpskoj koloniji na Trinitiju.

– U Kembridžu smo boravili tri dana i družili se s našim starijim drugarima koji su upisali Triniti koledž prošle godine. Sistem je tamo zaista drugačiji. Svake nedelje održavaju se supervizije sa profesorom, sastanci „jedan na jedan”, gde se studenti usmeravaju, razgovaraju, rešavaju probleme... – kaže Ognjen koga zanima fizika.

Prijemni se sastojao od pismenog testa sa osam zadataka i intervjua sa profesorom. Kako se čini Aleksi Stankoviću, koji je konkurisao na računarske nauke i matematiku, oni nisu bili ništa teži od zadataka koje svakodnevno rešavaju u Matematičkoj gimnaziji.

– Nismo se spremali posebno za prijemni. Škola nam je bila sasvim dovoljna. Matematička gimnazija nas je zaista dobro izdriblovala. Doduše, samo jednu oblast nismo prošli kroz redovno gradivo, pa smo sami prelistali knjige i rešili nekoliko zadataka. Zadaci su takvi da na usmenom razgovoru sa profesorima zahtevaju dalju diskusiju – tvrde Ognjen i Luka, koji su se kandidovali za inženjerstvo.

Oni imaju utisak da britanskim profesorima nije bilo važno samo znanje, već profil ličnosti i utisak koji kandidati ostavljaju tokom diskusije. Ognjen i Luka, recimo, nisu učestvovali na matematičkim olimpijadama, ali su ipak prošli prijemni. Profesorima su bili veoma interesantni njihovi naučni radovi iz istraživačke stanice Petnica, kao i sportske aktivnosti.

Upravi koledža se takođe interesovala za finansijsko stanje mladih gimnazijalaca, svesna da je za beogradske učenike suma od 30.0000 funti godišnje za studije i troškove života čista naučna fantastika.

– Prošle godine su svi naši drugari iz Matematičke koji su položili prijemni dobili stipendije, s tim da su oni bili učesnici matematičkih olimpijada – podsećaju učenici.

U slučaju da budu morali da sami plaćaju školovanje u Britaniji, biće prinuđeni da biraju između nekoliko nekoliko opcija. Najrizičnije je da njihovi roditelji uđu u skupe kredite, dok je najsigurnije da upišu neki od fakulteta u Beogradu. Već su stekli sve uslove, zbog brojnih nagrada koje su osvojili na državnom nivou.

– Pokušaćemo da obezbedimo i pomoć države ili donacije nekih velikih firmi – smeje se Ognjen. 

Kako god bilo, njih četvorica su uradili najvažnije. Pokazali su koliko znaju pred komisijom profesora naučne institucije stare osam vekova.

Za sada, mladići ne razmišljaju o posledicama činjenice da sve više talentovanih mladih ljudi odlazi iz zemlje.

– Iz naše generacije, nekoliko uspešnih takmičara na međunarodnim matematičkim olimpijadama je odlučilo da ove godine upiše naše fakultete, a potom će otići u inostranstvo, na master studije. Što se nas tiče, mi bismo svejedno otišli iz Srbije. Bilo bi dobro da posle Trinitija upišemo neku od biznis škola, recimo na Harvardu, da zatim radimo u najvećim kompanijama, a da se, kad napunimo četrdesetu, ipak vratimo. Ali tek kada se namlatimo para – iskreni su talentovani mladi naučnici.

Aleksandar Apostolovski

objavljeno: 25.01.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.