Savetovalište za obolele od raka

Izvor: B92, 21.Okt.2010, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savetovalište za obolele od raka

Beograd -- U Srbiji od danas postoji telefonska linija, 0800 - 202 - 303, za psihološku podršku obolelima od raka, ali i njihovim porodicama.

Besplatnim pozivom, svi zainteresovani moći će da stupe u kontakt sa stručnim timom psihologa specijalno obučenih da pruže podršku, ali i informacije svima koji boluju od ove teške bolesti.

Besplatnim pozivom na broj 0800-202-303 oboleli od raka, ali i njihovi najbliži moći će da nađu podršku, savet i način kako da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se izbore sa stresom i psihičkim problemima koje nosi ova bolest.

Ova linija namenjena je svima koji zbog raka osećaju strah, koji su usamljeni i demoralisani.

"Izvesno je da i postavljanje dijagnoze maligne bolesti i kompleksno i zahtevno onkološko lečenje obiluje nizom situacija koje su izuzetno stresne, koje su krizne, za nekoga čak i traumatske i upravo su psiholozi ti koji u trenucima teških emocija i stresa mogu da pruže pomoć i podršku", kaže Tamara Klikovac iz Srpske asocijacije za psiho-onkologiju.

"0800 202 303 je broj telefona na koji će svako ko ima problem sa malignim bolestima moći da se javi svakog dana i dobije podršku, razumevanje, toplu reč, siguran sam da će to nekada biti i informacije koje čovek očekuje", smatra ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Prvi projekat ove vrste u Srbiji napravljen je po ugledu na slična savetovališta na zapadu. Svaki dan između 10 i 22 sata dežuraće tim specijalno obučenih psihologa.

"Verujemo da će ovo biti jedan uspešan projekat i da će osobe kojima je ta pomoć potrebna prepoznati ovu adekvatnu uslugu i da će što pre tražiti od nas ono što mi možemo da učinimo za njih", kaže psihološkinja Zorana Đokić.

Nacionalna telefonska linija za podršku obolelima od raka deo je programa "Srbija protiv raka", a inicijativu za ovaj program podnelo je Ministarstvo zdravlja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.