Saveti osmacima: Naspavajte se, savladajte tremu

Izvor: Glas javnosti, 17.Jun.2012, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saveti osmacima: Naspavajte se, savladajte tremu

BEOGRAD - Učenici osmog razreda polažu sutra i u utorak malu maturu, obavezan test kojim završavaju osnovnoškolsko obrazovanje, a kako bi što bolje "prošli" stručnjaci im savetuju da se dobro odmore i naspavaju, da pred ispit doručkuju, budu koncentrisani i savladaju tremu.

Takođe, važno je da pažljivo saslušaju usmena uputstva nastavnika za unošenje šifara i popunjavanje testa, a osim što moraju doći ranije na ispit, đaci ne smeju zaboraviti da ponesu đačku knjižicu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << sa overenom fotografijom i upisanim identifikacionim brojem, kao ni pribor za rad.

Oko 78.000 osmaka u ponedeljak će od 10 do 12 sati u svojim osnovnim školama polagati test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika (rumunskog, rusinskog, slovačkog, mađarskog, hrvatskog, bugarskog i albanskog), a narednog dana i test iz matematike.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović će sutra u 9.45 časova u direktnom prenosu na Prvom programu RTS i Prvom programu Radio Beograda izvući jednu od tri kombinacije testa. Izvlačenje kombinacije biće ponovljeno i narednog dana, na testu iz matematike.

Na testu je deset zadataka nepoznato, pet pitanja biće identično zadacima iz zbirki, a pet sa izmenjenim sadržajem. Svaki zadatak nosi po jedan bod. Mada učenici ne mogu da "padnu" na maloj maturi, treba da imaju što više poena jer tako povećavaju šansu da upišu željenu školu.

Učenicima nije dozvoljena upotreba mobilnog telefona, digitrona, ni drugih "pomagala", a može poneti vodu ili drugi osvežavajući napitak.

Ako je osmak sprečen da polaže završni ispit, zbog bolesti ili iz drugog razloga, roditelj, odnosno staratelj obavezan je da to prijavi odeljenskom starešini, najkasnije sat pre početka testa. U tom slučaju, đak polaže malu maturu u avgustu.

Ukoliko se tokom ispita učenici nedolično ponašaju, biće udaljeni iz prostorije, ali tek pošto prethodno dobiju jednu opomenu.

Kako predviđaju pravila, konačni odgovori moraju biti napisani hemijskom olovkom, a u toku izrade testa učenici mogu koristiti grafitnu olovku. Za test iz matematike moraju da imaju i lenjir, trougao i šestar.

Najveći broj pitanja iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, kako je ranije rečeno, biće takvog karaktera da će đaci zaokruživati odgovore, podvlačiti ili povezivati.

Uputstvo za ocenjivanje završnog ispita biće prosleđeno školskim komisijama tek kada se polaganje ispita završi, dakle u ponedeljak, odnosno utorak, posle 12 sati.

Rangiranje učenika obaviće se na osnovu opšteg uspeha u šestom, sedmom i osmom razredu osnovne škole, broja bodova dobijenih na osnovu rezultata na takmičenjima učenika osmog razreda osnovne škole i na osnovu rezultata na završnom ispitu.

Rezultati završnog ispita biće istaknuti unutar škola, u holovima, na oglasnim tablama, a ne na ulaznim vratima, ni zalepljeni na prozorima, u skladu sa novim preporukama poverenika za informacije od javnog značaja.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 21. juna. Eventualne žalbe učenici podnose istog dana u osnovnim školama, a žalbe okružnim upisnim komisijama 22. juna. Konačni rezultati završnog ispita biće objavljeni 25. juna u osnovnim školama i na sajtu www.upis.mpn.gov.rs.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.