Savet za štampu: Kurir prekršio Kodeks

Izvor: RTS, 05.Jun.2013, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet za štampu: "Kurir" prekršio Kodeks

List "Kurir" prekršio Kodeks novinara Srbije objavljivanjem dva teksta u kojima je lider LSV-a Nenad Čanak označan kao saradnik DB-a, ocenio Savet za štampu. "Našim novinama" izrečena javna opomena zbog neutemeljenih optužbi na račun Ministarstva finansija, saopštio Savet.

Savet za štampu zaključio je da je list Kurir prekršio Kodeks novinara Srbije objavljivanjem dva teksa u kojima je lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak označen kao saradnik Državne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bezbednosti, dok je Našim novinama izrečena javna opomena zbog neutemeljenih optužbi na račun Ministarstva finansija.

Zaključeno je da je Kurir prekršio kodeks objavljivanjem tekstova "Nenad Čanak bio Miloševićev špijun" i "Čanak sam priznao da je radio za DB", pa je taj list, prema pravilima Saveta za štampu, obavezan da u roku od tri dana objavi tu odluku.

"Optuživši Čanka da je špijun Državne bezbednosti, bez navođenja kredibilnih izvora i dokaza, Kurir je prekršio profesionalne norme koje zabranjuju objavljivanje neosnovanih optužbi, kleveta i glasina", navodi se u saopštenju.

Ističe se da su kodeks prekršile i Naše novine koje su objavile tekst "Dinkićev sekretar sakrio 600 miliona evra".

"Pozivajući se na samo jedan anoniman izvor list je izneo optužbe koje je Ministarstvo finansija i privrede ubedljivo demantovalo. Demant nije objavljen u celini, a u istom tekstu su ponovljeni navodi koji su demantovani. Naše novine nisu prihvatile nadležnost Saveta za štampu i nemaju obavezu da objave mišljenje Komisije za žalbe", navodi se u saopštenju.

Odlučujući o žalbi Privrednog društva DIPOS na tekst objavljen u dnevnom listu Alo, Komisija je zaključila da nema povrede novinarskog kodeksa.

Takođe je zaključeno da je izveštavanje dela medija o masakru u Velikoj Ivanči bilo skandalozno, uz najgrublje kršenje svih profesionalnih i etičkih standarda.

Komisija je primila i žalbu predsednika Demokratske stranke i gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa i ona je, po propisanoj proceduri, dostavljena redakciji Kurira. Taj list ima sedam dana da se izajasni o žalbi, a Komisija će o njoj odlučivati na narednoj sednici.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Komisija: Kurir prekršio kodeks, Našim novinama opomena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jun.2013

Savet za štampu zaključio je da je list Kurir prekršio Kodeks novinara Srbije objavljivanjem dva teksa u kojima je lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak označen kao saradnik Državne bezbednosti, dok je Našim novinama izrečena javna opomena zbog neutemeljenih optužbi na račun Ministarstva...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.