Savet roditelja će ubuduće odlučivati o ekskurzijama

Izvor: Blic, 22.Nov.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet roditelja će ubuduće odlučivati o ekskurzijama

Novi pravilnik o eksurzijama predviđa da o destinacijama ekskurzija i njihovom programu odlučuju saveti roditelja u školama, najavljuju u Ministarstvu prosvete.



Pomoćnik ministra prosvete Bogoljub Lazarević je u intervjuu agenciji Beta podsetio da se prema važećem pravilniku agencije koje organizuju đačke eksurzije biraju u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

"Savet roditelja je mesto gde se prema novom pravilniku odlučuje o samom izvođenju ekskurzije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << gde će učenici ići, o izboru agencije i uslovima za izvođenje ekskurzije", kazao je Lazarević.

On je precizirao da će prilikom odlučivanja Saveta roditelja, u čijem sastavu su predstavnici svih odeljenja u školi, presudnu reč imati ipak roditelji čija deca idu na ekskurziju o kojoj se raspravlja.

Lazarević je naveo da roditelji moraju biti obavešteni o svim pojedinostima programa eskurzije, kao i o konačnim cenama usluga koje će biti pružene njihovoj deci.

"I dnevnica koju dobijaju nastavnici mora biti deo ukupnih troškova, pošto roditelji treba da se slože oko toga koliki će biti njen iznos", kazao je on.

Pomoćnik ministra prosvete istakao da je da će aktivnim učešćem đaka u pripremi i samom izvođenju eksurzije biti poboljšana bezbednost učenika i smanjen broj incidenata.

"Na časovima različitog sadržaja učenici će zajedno sa nastavnicima pripremati program putovanja i izučavati destinacije koje treba da obiđu. Đaci će svojim drugaricama i drugovima u autobusu i na samom mestu govoriti o destinaciji", kazao je Lazarević i dodao da će bezbednosti na eksurzijama doprineti "to što deca neće imati previše slobodnog vremena i biti samo pasivni posmatrači".

Pomoćnik ministra prosvete potvrdio je da će na ekskurzije u inostranstvo moći da idu samo učenici treće i četvrte godine srednjih škola i ako je postojao predlog da se to dozvoli i učenicima drugog razreda.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.