Izvor: B92, 06.Okt.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet Univerziteta o Prednacrtu zakona o visokom obrazovanju

Beograd -- Na sednici Saveta Beogradskog univerziteta u ponedeljak, koja je održana bez kvoruma, predstavljeni su predlozi Komisije Naučno nastavnog veća BU za izmene Prednacrta zakona visokom obrazovanju. "Uprkos kritikama iz Ministarstva prosvete i sporta Srbije, BU želi da i predlogom ovih izmena ne samo uđe u Bolonjski proces, već on želi da gradi lidersku poziciju u tom procesu", rekao je u član komisije Dejan Popović. Popović je rekao da bi po mišljenju članova te komisije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trebalo precizirati kriterijume i način imenovanja članova Nacionalnog saveta visokog obrazovanja, jer su do sada to mogli da budu "istaknute ličnosti, a mnogi sebe smatraju istaknutima". Kazao je da bi članove Nacionalnog saveta imenovao parlament a ne vlada, kako predviđa sadašnje rešenje. "Članovi mogu biti samo redovni profesori koji su vrhunski naučni radnici sa međunarodno priznatim radovima", rekao je Popović.

Prema njegovim rečima, autonomija univerziteta podrazumevala bi pravo na utvrđivanje nastavni planova, izbor nastavnika i saradnika, kao i finansijsku autonomiju. Popović je rekao da bi Rektorska konferencija trebalo da bude preimenovana u Konferenciju univerziteta, a na 15.000 studenata bio bi izabran po jedan član konferencije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.