Saudijska Arabija poslala borbene avione u Tursku

Izvor: TangoSix.rs, 17.Feb.2016, 09:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saudijska Arabija poslala borbene avione u Tursku

U tursku vazduhoplovnu bazu Indžirlik pre tri dana sleteli su borbeni avioni Ratnog Vazduhoplovstva Saudijske Arabije što je dan pre toga i najavio turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu.
Potvrda je stigla na dan dolaska aviona od strane savetnika ministra odbrane Saudijske Arabije generala Ahmeda Asirija koji je napomenuo da je to deo ranijeg zajedničkog dogovora o strategiji intenziviranja borbe protiv tzv. Islamske države. Turski ministar inostranih poslova >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << rekao je i da je saudijska vojna degelacija prethodno obišla aerodrom na kome će se bazirati njihovi avioni kako bi se uverili uslove koji tamo vladaju.
Navodno je u Tursku poslato oko 20 borbenih aviona a pored lovaca-bombardera F-15S i Tornado IDS koji će vršiti borbena dejstva po ciljevima na zemlji, među njima se nalaze i avioni za lovačku zaštitu F-15C i EF-2000. Postoje informacije da se trenutno razmatra i slanje borbenih helikoptera AH-64 “Apache“. Paralelno sa pripremama za borbena dejstva saudijske vojne avijacije po ciljevima u Siriji, najavljeno je i da će šest saudijskih lovaca F-15 učestvovati na zajedničkoj vežbi sa turskim Ratnim Vazduhoplovstvom u bazi Konja, u centralnom delu Turske. Glavna tema vežbe biće protivvazduhoplovna odbrana.
RV S. Arabije poseduje oko 80 taktičkih bombardera Tornado IDS čija je modernizacija koštala 4,66 milijardi dolara.Još od sredine oktobra 2014. Saudijska Arabija aktivno učestvuje u vazdušnim akcijama protiv Islamske države u koaliciji koju predvode SAD. Njihovi avioni lete iznad Sirije a do sada su poletali iz domaćih vazduhoplovnih baza. Istovremeno učestvuje i u ratu u Jemenu gde predvodi koaliciju arapskih zemalja u borbi protiv šitskih pobunjenika Huta.
Vojne vazduhoplovne snage Saudijske Arabije predstavljaju najjače arapsko Ratno Vazduhoplovstvo, kako po kvalitetu tako i po kvantitetu. Poseduje najsavremenije borbene avione i helikoptere. Uz to njihovi piloti imaju odlično školovanje, obuku i trenažu kao i nalet. Redovno učestvuju na najboljim i najznačajnijim međunarodnim vazduhoplovnim vežbama.
Lovac-bombarder F-15S u inventaru RV S. Arabije. F-15S je varijanta aviona F-15E “Strike Eagle“.Borbena avijacija ima oko 300 borbenih aviona od čega oko 90 lovaca F-15C/D, oko 70 lovaca-bombardera F-15S, oko 80 taktičkih bombardera Tornado IDS. Najnoviji borbeni avion RV S. Arabije je Tajfun (EF-2000) a od 2009. godine isporučeno je 58 od 72 naručena aviona. S. Arabija je prva država u svetu koja je borbeno upotrebila ovaj tip aviona u dejstvima po ciljevima na zemlji a zainteresovana je za dalje nabavke.
Ove godine biće isporučen prvi od 84 naručena aviona F-15SA koji su naručeni 2011. godine u ugovoru teškom 29 milijardi dolara koji podrazumeva i modernizaciju postojećih F-15S na standard SA (Saudi Advanced). F-15SA predstavlja jednu od najsavremenijih varijanti lovca-bombardera F-15E “Strike Eagle“ a u ugovoru o nabavci aviona nalazi se i impresivan broj savremenih ubojnih sredstava.
Leteći radarski sistem E-3A AWACS za kontrolu vazdušnog prostora.Pored borbene avijacije Saudijska Arabija je uvek mogla da priušti i savremene vazduhoplove različitih namena. Podršku lovačkoj avijaciji može pružati 5 letećih radarskih sistema E-3A AWACS kao i dva SAAB 2000AEW&CO. Za špijunske misije zadužena su tri aviona RE-3A/B i bar šest King Air 350 a pretakanje goriva u vazduhu je zadatak za pet aviona KE-3A kao i šest novih A330-200MRTT.
Od aviona za obuku treba istaći 25 školskih aviona SR22, 49 PC-9 i 45 školsko-borbenih Hawk Mk 65/A. Tu je i 55 školskih aviona PC-21 a naručena su 22 aviona Hawk Mk 165. Od borbenih helikoptera saudijska Kopnena vojska poseduje 19 američkih AH-64A/D/E “Apache/Guardian“ uz još 29 naručenih. Nacionalna garda raspolaže sa još tri AH-64E, naručeno je 9 uz opciju za još 24. Tu je i narudžbina za 24 izviđačko-borbena helikoptera AH-6i.
The post Saudijska Arabija poslala borbene avione u Tursku appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.