Izvor: B92, 13.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saslušani Đilas i Šarančić

Beograd -- Održano je prvo ročište po privatnoj tužbi direktora železnice Srbije, Šarančića protiv direktora Narodne kancelarije, Đilasa.

Istražni sudija u Drugom opštinskom sudu saslušao je direktora Narodne kancelarije Dragana Đilasa i direktora Železnice Milanka Šarančića, zbog Šarančićeve privatne tužbe da je Đilas širio neistine o poslovanju Železnice.

Razlog je Đilasovo pismo premijeru u kojem upozorava da se u Železnici rasipa novac i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obaveštava Vojislava Koštunicu da je kod kupovine švedskih vozova zaobiđena, inače obavezna, tenderska procedura.

Policija već skoro pet meseci češlja ugovore i predugovore koje je Železnica sklopila prilikom kupovine švedskih vozova. Ali, rezultati istrage se ne objavljuju. "Tragično je da posle pet meseci nema izveštaja. Ako se toliko dugo čeka da UBPOK pregleda 10 papira to ukazuje ili da su istragom otkrivena teška krivična dela ili da postoji politički pritisak", rekao je Đilas.

Kada je posao zaključen u julu prošle godine, direktor Milanko Šarančić je izbegavanje tenderske procedure opravdao hitnošću postupka i potrebom da polovne kompozicije dođu u toku letnje i jesenje sezone. Šarančić je na pitanje novinara kakav je interes da se nabavka vrši bez tendera rekao da je iskorišćena zakonska mogućnost da se nabavka obavi od jednog jedinog ponuđača.

Upitan da li je hitnost oko nabavke vozova forsirana samo da bi se izbegao tender i zaobišao zakon, pošto oni, iako su naručeni u junu još nisu stigli, Šarančić je rekao da je "tako i Đilas tvrdio i da su zato danas bili u Palati pravde".

Sada je na istražnom sudiji da odredi da li ima dovoljno elemenata da se protiv Đilasa nastavi postupak, a Šarančić najavljuje da će uskoro biti završen remont popularnih Šveđanki i da će one ući u saobraćaj, kao i da će one pre toga biti očišćene od grafita.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.