Izvor: Blic, 19.Nov.2016, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saša Janković: Potrebna bolja prevencija i zaštita dece u Srbiji

Čestitajući deci njihov praznik, Svetski dan deteta, zaštitnik građana Saša Janković i zamenica zaštitnika građana za prava deteta i rodnu ravnopravnost Gordana Stevanović poručili su danas da u ostvarivanju i zaštiti prava deteta ne može biti kompromisa i da najbolji interesi deteta moraju imati prednost nad drugim važnim državnim ciljevima.

Ombudsman u saopštenju ocenjuje da iako je unapređen zakonodavni okvir značajan za zaštitu prava deteta, prava deteta i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << danas obeležava nedovoljno razvijen sistem prevencije i zaštite od nasilja.

Zaštitnik navodi da je do sada razmatrao više od 3.000 pritužbi u oblasti prava deteta, a da je organima javne vlasti upućeno 608 preporuka, koje su izvršene u skoro 80 odsto slučajeva.

Samo ove godine Zaštitnik građana uputio je preko 180 preporuka u cilju otklanjanja propusta u zaštiti dece od nasilja i zaštiti prava deteta na privatnost, dostojanstvo ličnosti, kvalitetno obrazovanje i usluge socijalne i zdravstvene zaštite, navodi se u saopštenju.

- Iako je u proteklim godinama unapređen zakonodavni okvir od značaja za ostvarivanje i zaštitu prava deteta, stanje prava deteta i danas obeležava nedovoljno razvijen sistem prevencije i zaštite dece od nasilja, zlostavljanja, zanemarivanja i iskorišćavanja, nizak nivo participacije deteta, nedovoljno dostupna zdravstvena i socijalna zaštita, nedovoljno kvalitetno obrazovanje i visok stepen nasilja u školama, kao i brojna kršenja prava deteta na dostojanstvo i privatnost u medijskom izveštavanju - ocenio je ombudsman.

Zaštitnik navodi i da su mere štednje uvedene radi ekonomskog oporavka zemlje dovele do ukidanja nekih usluga namenjenih deci i dodatno otežale položaj dece i porodica, kao i dece kojima je potrebna podrška.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Janković: Interesi deteta ispred drugih državnih ciljeva

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Nov.2016

Interesi deteta moraju imati prednost nad drugim važnim državnim ciljevima, ocenili su danas zaštitnik građana Saša Janković i zamenica zaštitnika građana za prava deteta i rodnu ravnopravnost Gordana Stevanović povodom Svetskog dana deteta, 20. novembra...Janković i Stevanović čestitaju...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Danas Svetski dan deteta

Izvor: Blic, 20.Nov.2016, 01:56

U Srbiji se danas, kao i širom sveta, obeležava Svetski dan deteta, uz podsećanje da u ostvarivanju i zaštiti prava deteta ne može biti kompromisa...Zaštitnik građana Saša Janković i zamenica zaštitnika građana za prava deteta i rodnu ravnopravnost Gordana Stevanović čestitali su deci njihov...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.