Saša Janković: Boško Ristić me obmanuo

Izvor: Politika, 24.Okt.2011, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saša Janković: Boško Ristić me obmanuo

Nisam znao da po odluci ombudsmana obavljanje dopunskog rada nije obustavljeno, kaže Boško Ristić, predsednik UO KC Niš

Da li se preporuka zaštitnika građana poštuje kada on utvrdi da se krše ljudska prava, ili ona ostaje „mrtvo slovo na papiru”, zapitali su se mnogi posle slučaja u niškom Kliničkom centru, odakle su hirurzi pismom obavestili Sašu Jankovića da se njegova odluka ne poštuje. Niški lekari su prijavili da, uprkos junskoj odluci Upravnog odbora KC >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Niš da se obustavlja dopunski rad, jedna grupa lekara nije s tim prestala i da je samo tokom avgusta plati dodala na ime dopunskog rada enormne zarade od čak 3.000 evra mesečno.

Kako, koga i na koji način odluke zaštitnika građana obavezuju, pitamo Sašu Jankovića:

– Kada ombudsman utvrdi propuste na štetu prava građana, daje preporuke kako ih otkloniti. Te preporuke formalno pravno nisu obavezujuće, ali su one politički i moralno obavezujuće na najvišem nivou. U zemljama u kojima postoji institucija ombudsmana nezamislivo je da neko ignoriše preporuku ombudsmana – objašnjava za „Politiku” Saša Janković.

Zaštitnik građana podseća da mu zakon dozvoljava da kad neko ne sprovede preporuku, o tome obavesti javnost, ali i da pokrene postupak razrešenja onog ko je odgovoran za sprovođenje preporuke.

(Ceo tekst možete pročitati u štampanom izdanju od 25. oktobra)

Olivera Popović

objavljeno: 25.10.2011.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Kad poslanik obmane ombudsmana

Izvor: Medijski istraživački centar, 25.Okt.2011, 10:10

Predsednik Upravnog odbora Kliničkog centra Niš, funkcioner Demokratske stranke (DS), narodni poslanik i advokat Boško Ristić obmanuo je republičkog zaštitnika građana (ombudsmana) Sašu Jankovića, tvrdnjom da je u niškom KC obustavljen dopunski rad lekara kao što je to tražio  Janković.. Neobičnu...

Nastavak na Medijski istraživački centar...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.