Šarčević s predstavnicima UN, Unicefa i SZO

Izvor: RTS, 27.Sep.2016, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarčević s predstavnicima UN, Unicefa i SZO

Ministar prosvete Mladen Šarčević je u razgovoru s predstavnicom UN u Srbiji izrazio spremnost za nastavak saradnje sa Ujedinjenim nacijama u novom petogodišnjem ciklusu na daljem unapređivanju obrazovnog sistema.
Šarčević je svoje sagovornice, Irenu Vojačkovu Solorano iz UN, Sofiju Pucati, koja je predstavnica Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji i predstavnica Unicefa Tanju Ranković upoznao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << s planovima Ministarstva u narednom periodu.
Tim UN sarađuje sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ali istovremeno želi da unapredi saradnju smatrajući da bolje obrazovanje znači i bolje zdravlje, poručila je danas Solorano.
Rankovićeva je navela da Ministarstvo ima dominantnu podršku Unicefa u unapređivanju kvaliteta obrazovanja, dok je Pucati rekla da su zdravlje i obrazovanje ključne oblasti razvoja za budućnost zemlje, te da je i u Srbiji potrebno uraditi snimanje zdravstvenog stanja u ranom detinjstvu kako bi se uspostavilo polazno stanje, a zatim dodati još dve komponente - ishranu i fizičku aktivnost kod dece.
Ministar Šarčević preneo je stav Ministarstva da je potrebno unaprediti razne oblasti u obrazovanju, posebno poboljšati kvalitet nastavnih planova i programa, ambijent u kojem se trenutno nalaze obrazovne institucije, kao i visoko obrazovanje i nauka.
Govoreći o daljim aktivnostima, ministar je istakao da je izuzetno važna tema rano obrazovanje dece od treće godine, kao i njihov veći obuhvat.
On je, između ostalog, kao primer naveo korišćenje kredita Svetske banke u cilju povećanja broja obrazovno-vaspitnih objekata u ruralnim sredinama i manjim gradovima.
Naglasio je da se posebna pažnja posvećuje obrazovanju nacionalnih manjina, socijalno ugroženih grupa, inkluzivnom obrazovanju, kao i sprečavanju nasilja u školama.
"Tražimo modele da se učenici više angažuju i da se više bave sportom u školi, ali i van škole. Mi imamo dobre programe, ali želimo da promenimo strukturu načina rada u okvirima ustanova kada je u pitanju fizičko vaspitanje. Imamo drugačiju strukturu nedeljne opterećenosti učenika nego u drugim zemljama, jer se časovi fizičkog vaspitanja broje kao opterećenost učenika i pokušaćemo da napravimo drugačiju strukturu da to budu časovi koji relaksiraju učenike", naveo je ministar, a saopšteno je nakon sastanka.
Ministar je pomenuo i da će anketa koju će raditi SZO u vezi s ishranom dece biti veoma značajna, zaključivši da zajednički mnogo toga možemo da uradimo.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.