Šarčević: Udžbenik za hrvatski jezik biće povučen

Izvor: RTS, 14.Maj.2020, 18:11

Šarčević: Udžbenik za hrvatski jezik biće povučen

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da će udžbenik hrvatskog jezika za 8. razred biti povučen i da od sledeće godine neće biti u školama.
Povlačenje udžbenika je najavljeno zbog burnih reakcija javnosti na deo udžbenika koji se odnosi na istoriju hrvatskog jezika u vreme Nezavisne Države Hrvatske, a koji je korišćen u programu nastave na daljinu Radio-televizije Vojvodine.

U >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saopštenju Ministarstva prosvete se navodi da je Šarčević rekao kako "Vojvodina ima apsolutna prava kada je reč o obrazovanju i da je odobravanje udžbenika za pripadnike nacionalnih manjina u nadležnosti AP Vojvodine i nadležnog pokrajinskog zavoda".
"Uloga ministra se ovde do skoro nije ni videla. Izmenama i dopunama Zakona o udžbenicima inicirao sam da ministar može da reaguje u ovakvim situacijama. I kada promakne greška nadležnim telima u odobravanju udžbenika ministar može da reaguje i povuče udžbenik sa Kataloga odobrenih udžbenika, što će biti i urađeno. Ovaj udžbenik hrvatskog jezika za 8. razred će biti povučen i od sledeće godine neće biti u školama", rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, a prenosi se u saopštenju.
Ministar je kazao da je "i ranije bilo sličnih situacija, kada je reč o udžbenicima koji su odobreni pre reforme obrazovanja".
Direktor Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Zlatko Grušanović izjavio da u arhivi Zavoda nije našao odobrenje ovog udžbenika za hrvatski jezik iz 2012. godine.
"Sada imamo novi Zakon o udžbenicima i pravilnike koji jasno definišu proceduru odobravanja udžbenika. Bez obzira ko je tada udžbenik odobrio, procedure su sada jasne i na inicijativu ministra Šarčevića udžbenik će biti povučen. To će biti urađeno i sa svakim drugim udžbenikom, ukoliko se pojavi greška i ne odgovara standardima kvaliteta udžbenika" , zaključio je direktor Zavoda.
U saopštenju se ističe da je ministar Šarčević naglasio da "ni na koji način ne želi da naruši dobre međunacionalne odnose unutar zajednice", ali ističe, da "ovakvi propusti ne mogu da prođu".
Pokrajinski sekretarijat podržava postupak povlačenja udžbenika U saopštenju Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje se navodi da "Pokrajinska vlada, odnosno nadležni pokrajinski sekretarijat, nije sprovodio postupak odobravanja udžbenika Hrvatska krijesnica 8, iz kojeg je preuzet sporni sadržaj".
"Pokrajinski sekretarijat ne podržava nijednu pojavu koja može da dovede do narušavanja međunacionalnih odnosa u AP Vojvodini. Nadležni organi Autonomne pokrajine Vojvodine podržavaju postupak povlačenja spornog udžbenika iz upotrebe, koji je pokrenulo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja", saopšteno je iz Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministar prosvete Srbije: Udžbenik za hrvatski jezik će biti povučen, sledeće godine ga neće biti

Izvor: Danas, 14.Maj.2020

Ministar prosvete Srbije, Mladen Šarčević, rekao je danas da će biti povučen i od sledeće godine se neće koristiti sporni udžbenik hrvatskog jezika za 8. razred osnovnih škola.

Nastavak na Danas...

Šarčević: Povlači se udžbenik za hrvatski jezik za 8. razred

Izvor: Blic, 14.Maj.2020

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da će udžbenik za hrvatski jezik za 8. razred biti povučen i od sledeće godine neće biti u školama. Šračević je tako reagovao povodom lekcije iz hrvatskog jezika emitovane u okviru nastave na daljinu na RT Vojvodina.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.