Izvor: RTS, 24.Feb.2020, 23:31

Šarčević: Predviđeno da 95 odsto dece bude obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem

Šarčević: Predviđeno da 95 odsto dece bude obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem

Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja održalo je u Nišu stručne konsultacije o okviru za izradu Strategije razvoja obrazovanja i vaspitanja do 2027. godine, a stručnoj javnosti je predstavljena oblast predškolskog i osnovnog obrazovanja i vaspitanja.
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da je cilj ove Strategije podizanje sveobuhvatnog kvaliteta na svim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nivoima obrazovanja, kao i povećanje obuhvata stanovništva na svim nivoima obrazovanja od predškolskog do visokog i celoživotno učenje.

Naveo je i da je Strategijom predviđeno mnogo novina što se tiče predškolskog obrazovanja i vaspitanja, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
Predviđen je veći obuhvat predškolskim obrazovanjem i vaspitanjem dece uzrasta od tri do pet i po godina. Predviđeno je da taj obuhvat bude 95 odsto, dodao je Šarčević na skupu u zgradi Univerziteta u Nišu.
Prema njegovim rečima, obuhvat predškolskim obrazovanjem i vaspitanjem je u kontinuiranom porastu. Naveo je da je u 2018. godini obuhvat iznosio 61.3 odsto dece uzrasta od 3 do 5 godina starosti, u odnosu na 52 odsto u 2016. godini i dodao da su u toku reformske aktivnosti kako bi se obuhvat još povećao i Srbija dostigla ciljeve Evropske unije.
Istakao je da je osim povećanja broja dece u predškolskim ustanovama neophodno obezbediti i infrastrukturu, što će se, između ostalog obezbediti realizacijom kredita Svetske banke od 50 miliona evra, koja je u toku.
Ministar Šarčević je naglasio da pilot program "Godine uzleta" koji je uveden u tri predškolske ustanove spada u tri najbolja programa za predškolce u Evropi, po mišljenju Unicefa. U toku je obuka 6.800 vaspitača da rade po tom programu.
Ministar je posebno naglasio značaj programa jednosmenskog celodnevnog rada u osnovnim školama koji predviđa nova Strategija. Od sledeće godine u ovaj program bi trebalo da se uključi još 263 novih osnovnih škola. Šarčević je dodao da će takav koncept zaživeti i u pojedinim srednjim školama.
Od sledeće školske godine novi predmet "Digitalni svet"Ministar je naveo i da ceo proces prati i digitalizacija obrazovanja i da će učenici od prvog do četvrtog razreda od sledeće školske godine imati i novi predmet "Digitalni svet".

Kako je istaknuto, novom Strategijom uvodi se mnogo novina – učenje o ishodima, međupredmetne kompetencije, disciplinarni modele koji dovode do projekte nastave. To je zanimljivije deci, duže pamte i znaju da primene stečena znanja.
Kako navodi, ceo proces podrazumeva i izmenu zakonskog okvira. Zbog toga je u poslednje tri godine doneto više od 35 zakona i usvojene nove osnove Nacionalnog plana i programa. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, zbog toga zajedno sa Zavodom za unapređivanje znanja i vaspitanja sprovodi obuke za nastavnike. U osnovnim školama je obuhvaćeno preko 50 odsto nastavnika i deo nastavnika iz srednjih škola, dodaje se u saopštenju.
Državni sekretar Anamarija Viček predstavila je program inkluzije, kao i obrazovanje na jezicima manjina. Istakla je da se u Republici Srbiji kompletna nastava izvodi na osam jezika nacionalnih manjina, kao i da postoji i predmet Maternji jeziku sa elementima nacionalne kulture. Ona je govorila i o inkluziji kao i obrazovnim politikama.
Pomoćnik ministra za osnovno i predškolsko obrazovanje Milan Pašić govorio je o metodologiji izrade Strategije, sprovođenju dopunske nastavi u inostranstvu, kao i o povećanju obuhvata i smanjenju osipanja učenika iz sistema obrazovanja.
Govoreći o dopunskoj nastavi rekao je da taj oblik nastave pohađa 4.800 učenika u 11 zemalja.
Načelnik Odeljenja za koordinaciju rada školskih uprava Jasmina Đelić predstavila je program jednosmenskog rada, eksterno i samovrednovanje i nove standarde.
Direktor Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Zlatko Grušanović govorio je o usklađivanju udžbenika u skladu sa novom paradigmom i o profesionalnom razvoju zaposlenih i novim resursima.
Zamenik direktora Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Gordana Čaprić predstavila je praćenje i evaluaciju ocenjivanja, nacionalnih testiranja, malu maturu kao i kompentencije i programe.
Pored Beograda i Niša stručne konsultacije biće održane i u Novom Sadu i Kragujevcu.

Nastavak na RTS...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

 Povezane vesti
NOVA STRATEGIJA OBRAZOVANJA

NOVA STRATEGIJA OBRAZOVANJA

Izvor: NTV.rs, 25.Feb.2020, 12:40

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nastavlja stručne konsultacije o okviru za izradu Stategije razvoja obrazovanja i vaspitanja do 2027. godine, te su zainteresovani u oblasti obrazovnih politika imali priliku da prisustvuju predstavljanju okvira na Univerzitetu u Nišu.. Nova strategija...

Nastavak na NTV.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.