Šarančićeva plata u oktobru 640.000

Izvor: Blic, 16.Nov.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarančićeva plata u oktobru 640.000

Milanko Šarančić, bivši direktor „Železnica Srbije” primiće, kako „Blic nedelje” pouzdano saznaje, 640.000 dinara na blagajni ovog javnog preduzeća za oktobar, poslednji mesecu u kojem je bio direktor.

Ovakav astronomski skok zarade smenjenog direktora rezultat je uračunatih razlika i stimulacije koju je, kako nezvanično saznajemo, Šarančiću obračunata na osnovu „dobiti preduzeća”. Nalog za isplatu već je upućen obračunskoj službi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << s ostalim spiskovima za plate. Ne zna se jedino da li je Šarančić samo sebi dodelio stimulaciju ili je imao razumevanja i za najbliže saradnike i njihov doprinos u „dobiti preduzeća”.

Kolika je stimulacija, može se izračunati ako se odbije plata koja je oko 120.000, zatim apanaža za prisustvo sednicama Upravnog odbora ŽS, koja je 93.000 dinara, i dodatak za minuli rad.

Šarančić je po funkciji morao da prisustvuje sednicama Upravnog odbora ŽS i za to je primao naknadu. Ta naknada se ne umanjuje ako se izostane ili se sednica održi telefonski, kako je to bilo u poslednje vreme.

S obzirom na to da Šarančić odbija da komunicira s „Blicom”, obratili smo se finansijskom sektoru ŽS, gde su takođe odbili da potvrde ili negiraju saznanje o Šarančićevoj oktobarskoj zaradi i stimulacijama.

Inače, kako je „Blic” već pisao, Milanko Šarančić je već započeo otkup službenog stana od 106 kvadrata na Vračaru koji je dobio na korišćenje kada je kao kadar Ilićeve Nove Srbije postavljen za direktora železnice. Šarančić je potvrdio beogradskim medijima da je ušao u ovu proceduru, ali nije otkrio cenu po kojoj otkupljuje stan. Šarančiću je stan dat na osnovu Uredbe Vlade Srbije, prema kojoj je državni činovnik dužan da ga napusti u roku od 30 dana po odlasku sa funkcije. Državni javni pravobranilac Milan Marković kaže da nije započeo postupak poništenja ovog otkupa, jer mu je za to neophodna odluka Vlade Srbije. – Ukoliko Vlada Srbije donese odluku, pokrenuću postupak – kaže Marković.

Šarančić je takođe u poslednjim mesecima svog mandata raspisao nabavku 70 vozila za 2,2 miliona evra, među njima i dva superluksuzna automobila pojedinačne vrednosti od 106.000 evra.

Mnogo je poslova koji izazivaju sumnju ostalo iza Šarančića.

Jedan od većih je nezakonita nabavka vozova iz Švedske bez raspisivanja tendera i uz prekoračenu sumu od prvobitno odobrene.

U Smederevu je proletos uhapšen Dragomir Čohadžić, bivši direktor „Želvoza”, zbog sumnji da je oštetio „Železnice Srbije” za više miliona dinara. Na teret su mu stavljane fakture kojima je plaćeno preko 70 miliona dinara za odmor radnika u hotelu na Goču čiji je vlasnik Obrad Šarančić, brat doskorašnjeg direktora Železnice. To su samo neki poslovi čiju valjanost treba ispitati.

Inače Železnice Srbije su jedan od najvećih korisnika sredstava iz budžeta Srbije. Hronično su u besparici, pa tako nedostaju pare za elementarne stvari, za pružne prelaze gde ginu ljudi, u pojedinim stanicama nema elementarnih uslova za rad, nema klozeta i sl. Ali para ima za one koji upravljaju ovim sistemom, a sve na račun poreskih obveznika, odnosno svih građana Srbije.

Šarančić je trenutno na godišnjem odmoru i šta će raditi kada se vrati, za sada se ne zna.

Dvomesečne razlike

Nakon usvajanja Rebalansa budžeta Republike Srbije i odgovarajućih odluka Vlade, stekli su se uslovi za primenu Aneksa Kolektivnog ugovora za „Železnice Srbije”.

Tako je obračunom zarada i drugih ličnih primanja u „Železnicama Srbije”, koji je ovih dana urađen, predviđena isplata razlike septembarskih zarada, kao i isplata oktobarske zarade, u skladu sa potpisanim Aneksom Kolektivnog ugovora.

Obračun za Milanka Šarančića, donedavno generalnog direktora „Železnica Srbije”, odnosi se na mesece septembar i oktobar.

Obračun njegovih primanja obuhvatio je razliku u isplati zarade za septembar i zaradu sa dodacima za oktobar, u skladu sa Aneksom Kolektivnog ugovora i drugim odgovarajućim odlukama u preduzeću, kao i nadoknadu za angažovanje u međunarodnoj železničkoj finansijskoj instituciji „Eurofimi” za septembar i oktobar, u skladu sa ranijom odlukom IO direktora „Železnica Srbije”, a uz obrazloženje da se odluka donosi zbog dobiti i dividendi koju su srpske železnice ostvarile u ovoj organizaciji, navodi se u saopštenju Medijskog cetra „Železnica Srbije”.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Blic: Šarančićeva plata 640.000

Izvor: B92, 16.Nov.2008

Milanko Šarančić (FoNet, arhiv)..Beograd -- Poslednja plata Milanka Šarančića na mestu direktora "Železnica Srbije" iznosiće čak 640.000 dinara, saznaje "Blic"... Ovakav skok zarade smenjenog direktora rezultat je uračunatih razlika i stimulacije koju je, kako nezvanično saznaje "Blic", Šarančiću...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.