Saradnja sa Vatikanom u interesu regiona

Izvor: BKTV News, 30.Jun.2018, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja sa Vatikanom u interesu regiona

Pronaći zajednički interes zarad budućnosti.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da je u interesu ne samo Srbije, već svih država i građana regiona da sa hrišćanskom crkvom tražimo zajednički interes koji je zasnovan na opštim vrednostima na kojima se počiva Evropa.

On je, nakon razgovora sa državnim sekretarom Vatikana kardinalom Pjetrom Parolinom, rekao da mu je velika čast što je kardinal prihvatio njegov poziv >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << da dođe u Srbiju posebno što je on najviši zvaničnik Svete stolice koji je posetio Srbiju.

Foto:Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanovic 

„Zbog toga je ova poseta za nas od izuzetnog zančaja, ako ne i istorijskog“, naglasio je Dačić.

Rekao je da Srbija želi da sa Vatikanom dalje unapređuje i intenzivira svoje odnose i saradnju, koji su stabilni i dobri, a ova poseta će, kako je ocenio, svakako dati pozitivan impuls daljem uanpređenju.

„Imamo veliku podudarnost po značajnim međunarodnim pitanjima. Pitanjima zaštite hrišćana i hrišćanskog nasleđa, unapređenju ljudskih prava hrišćana, izbeglica i migranata, sprovođenje agende UN o održivom razvoju, iskorenjivanja siromaštva, brige za porodicu, zaštita životne sredine, borba protiv klimatskih promena i drugi.

Mislimo da u tom smislu treba i dalje da unapredimo našu saradnju na nivou međunarodnih organizacija i na spoljnopolitičkom planu“, kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, veoma je bitno da ta naša saradnja bude u interesu svih naroda, a i naših crkava u cilju regionalne stabilnosti, međusobnih dobrih odnosa i traženju zajedničkih interesa za budućnost.

Zahvalio se Vatikanu na veoma principijelnom i za Srbiju veoma bitnom stavu kada je reč o KiM.

„Vatikan nije priznao jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova i snažno podržava naš dijalog sa Prištinom u želji da se dođe do obostrano prihvatljivog rešenja. To je za nas veoma bitna činjenica i mislim da je od značaja da i na ovu temu imamo stalne kontakte i dijalog“, kazao je on dodajući da je Srbija otvorena i želi da se postigne dogovor, odnosno kompromis.

Kardinal Parolin istakao je da Vatikan želi da unapredi saradnju sa Srbijom.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.