Izvor: RTS, 07.Jul.2022, 18:05

Šapić podelio zadatke zbog najavljenih padavina

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, koji je i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije naložio je niz preventivnih mera zbog najavljenih padavina: Da se kritične tačke očiste, EDB da uvede dežurstva, upravnici zgrada da budu u pripravnosti. Zadaci su zadati u Parking servisu i GSP-u.
Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za Srbiju za petak i subotu, a očekuje se da će pasti 20 do 40 milimetara kiše, lokalno i više.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Prva mera je da se sve kritične tačke mašinski i ručno dobro očiste, a akcenat je na lokacije na kojima je poslednji put došlo do potopa - u Zemunu, na Čukarici, Novom Beogradu, na levoj obali Dunava i Voždovcu.
Šapić je zatražio i da se dobro provere sve crpne stanice i da se otklone eventualni nedostaci, a da se posebno obratiti pažnja na one najveće.
"Istovremeno da se obezbede agregati za alternativno napajanje crpnih stanica ukoliko dođe do nestanka struje, te da 'Elektrodistribucija Beograd' uvede stalna dežurstva i da se obezbedi paralelno napajanje strujom svih crpnih stanica u slučaju potopa", naveo je gradonačelnik prestonice.
Sledeća mera podrazumeva da se uvede stalno dežurstvo opštinskih štabova u naredna 72 sata.
Centar za socijalni rad treba da obezbedi spisak ljudi sa invaliditetom koji žive u suterenu ili u prizemlju, "Parking servis" da onemogući izdavanje parking-mesta ispod nivoa zemlje i, ukoliko procene da je potrebno, evakuiše postojeća vozila sa svih nižih nivoa.
GSP Beograd da se pripremi za eventualne obustave na nekim linijama Šapić je naložio i da "Javno osvetljenje" ima stalna dežurstva u naredna 72 sata i da reaguju u skladu sa situacijom, te da GSP "Beograd" uvede dežurstva i napravi plan, ako bude potrebno, obustave linija javnog prevoza na kritičnim deonicama. Tu se, pre svega, misli na tramvaje i na trolejbuse.
"Veterina Beograd" posebno treba da obrati pažnju na sve lokacije koje se procene rizičnim, te da povede računa o napuštenim i uplašenim životinjama, istakao je gradonačelnik Beograda.
Šapić je naveo još jednu preporuku koja se odnosi na stalno dežurstvo upravnika zgrada uz obavezno pristupanje čišćenju okoline zgrada, slivnika, rešetki, oluka i slično.
"Nadam se da u sledeća 72 sata nećemo doživeti nevreme koje nas je zadesilo pre dva dana, ali sam isto tako siguran da ćemo ga daleko spremnije i bolje dočekati", rekao je Aleksandar Šapić u izjavi za Beoinfo.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.