Šapčanin majstor za dijamante

Izvor: B92, 16.Feb.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šapčanin majstor za dijamante

Šabac -- Aleksandar Žunić iz Šapca ima ekstravagantan hobi - brušenje dragog kamenja. On je prošle godine osvojio sedmo mesto na takmičenju u Velikoj Britaniji.

On se sada priprema za novo takmičenje koje će se održati polovinom godine. Još kao student farmacije Aleksandar Žunić iz Šapca počeo je da skuplja minerale. Nakon obilaska tajlandskih rudnika, opredelio se za redak i skup hobi - brušenje dragulja. Pre dve godine postao je član britanskog udruženja kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prvi brusač dragog kamenja iz Srbije.

"Kada sam se učlanio dobio sam pismo od predsednika koji je napisao da je njima interesantno što imaju člana iz Srbije. Moja želja je da im za nekoliko godina to ne bude interesantno već uobičajeno, da imaju još članova iz Srbije", rekao je Žunić.

Aleksandar je do sada za svoju dušu izbrusio stotinjak dragulja. Iako obrađuje isključivo sintetičke minerale, često je na meti znatiželjnih.

"Jedan momak na ulici me je pitao gde držim dijamante. Ja sam odgovorio da držim u vitrinama, imam po kilogramima", objašnjava on.

Najveći isporučilac dijamanata je Južna Afrika, a najuspešnija kampanja, napravljena pod sloganom "Dijamanti su večni", potvrda je nepobedivosti ovog minerala.

Iako mu žene ne bi odolele, mišljenje da su dijamanti najređi i najskuplji najčešće je zabluda.

"Crveni dijamant, jedan karat, to je kamen od 6,5 milimetara, košta oko milion dolara. Toliko košta i aleksandrit sa Urala. Više nema podele na drago i poludrago kamenje, već se deli na skupo i jeftinije", kaže Aleksandar Žunić.

Draguljari ne zarađuju puno, bogate se trgovci i vlasnici rudnika, kaže Aleksandar. Iako se mnogi interesuju za dragulje, posle šest godina bavljenja, brušenje dragog kamenja i dalje mu je samo hobi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.