Saopštena imena napadača na Roma

Izvor: B92, 11.Mar.2011, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saopštena imena napadača na Roma

Beograd -- Beogradska policija uhapsila trojicu mladića osumnjičenih da su centru Beograda pretukli učenika trgovačke škole romske nacionalnosti Aliju Omerovića.

Trojica uhapšenih su iz Beograda, rođeni 1990. godine i sinoć su bili privedeni na saslušanje, potvrdio je za B92 direktor policije Milrad Veljović.

Slobode su lišeni Aleksandar Milutinović (21), Marko Brundić (21) i Dušan Nikolić (20) iz Beograda. Osumnjičeni će biti privedeni istražnom sudiji Višeg >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << suda u Beogradu, navedeno je u saopštenju MUP-a.

Učenik srednje trgovačke škole romske nacionalnosti prebijen je u strogom centru grada.

Aliju Omerovića su u neposrednoj blizini škole u Cetinjskoj ulici napala trojica mladića koji su ga tukli i vređali. Kada su napadači otišli dečak je o tome obavestio direktorku škole koja je pozvala policiju.

Alija je sa težim povredama oka prebačen u Urgentni centar.

Ivan Vasić iz Nacionalnog saveta Roma, koji je jutros razgovarao sa ocem mladića koji je pretučen, kaže za B92 da je dečak u Urgentnom centru na pregledima.

"Lice mu je sačuvano, ali ima težih povreda oka. Ostalo je da se ta povreda sanira. Ono što mi je otac rekao je da će posle detaljnog pregleda u Urgentnoim centru otići u policiju i podići optužnicu", kazao je on.

Ovo je ko zna već koji put da se u Beogradu i Srbiji prebijaju Romi. Jučerašnji napad na mladića je osudio potredsednik vlade Božidar Đelić, koji je i predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma.

Vasić, ipak podseća da je diskriminacija prema Romima vrlo izražena.

"Raduje me što je gospodin Đelić sinoć rekao da niko više ne sme da tuče romske učenike i Rome. Raduje nas i što je šef policije, gospodin Veljović brzo reagovao i što su sva tri mladića uhapšena. Romi su diskriminisani od kolevke, odnosno još od porodilišta, preko predškolskog i školskog doba, kao i u vojsci i prilikom zapošljavanja", ocenjuje on.

"Ta diskriminacija je prisutna uz celom životu Roma i zato molimo vlasti i molimo sve građane Srbije da budu više tolerantni prema Romima, da pokažu malo ljubavi jer Romi nemaju drugu državu sem Srbije, pogotovo danas kada je dekada Roma i kada se Srbija sprema za ulazak u EU", dodao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.