Saobraćaj oko Savskog trga – nekom enigma, a nekom olakšanje

Izvor: RTS, 05.Feb.2020, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saobraćaj oko Savskog trga – nekom enigma, a nekom olakšanje

Radovi na Savskom trgu prilično su izmenili saobraćaj u tom delu grada. Međugradski i prigradski autobusi lakše dolaze i odlaze sa Glavne autobuske stanice, ali su gradski autobusi prilično opteretili ulice Admirala Geprata i Kneza Miloša. Zbog toga tuda više neće prolaziti, za putnike dolazne i polazne stanice ostaju iste, ali će se autobusi brže okretati.
Radovi na Savskom trgu promenili su, i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << opet menjaju, trase javnog prevoza. Cilj je da se autobusi što pre okrenu i povezu putnike prema periferiji.

Tako linije 46, 51 i 511 neće saobraćati ulicama Admirala Geprata i Kneza Miloša da bi došle do polazne stanice ispred pošte na Savskom trgu.
"Dolaziće iz Sarajevske, skretati levo u Nemanjinu i ponovo levo u Savsku da bi došli na polazno stajalište", ističe Čedomir Vukašinović iz Sekretarijata za javni prevoz.
Izvršni direktor GSP za saobraćaj Jasminka Ličina objašnjava da će na taj način 25 autobusa na sat manje prolaziti ulicom Admirala Geprata. 
Jedino linija 78 Zemun-Banjica sada ne menja trasu. Voziće preko Brankovog mosta, skreće u Narodnog fronta i posle iz Kneza Miloša preko Slavije stiže do Banjice. I baš se na njoj putnici nisu snalazili.
"Dok nisu videli kojom trasom ide, sad se to sve vratilo na staro, popunjena su vozila, putnici je normalno koriste", ukazuje Drago Tošić, direktor Konzorcijuma privatnih prevoznika.
Za ovu liniju bi bilo najbolje da ostane na ovoj izmenjenoj trasi, kaže Drago Tošić. Ranije se preko Trga samo gušila, a na Savskom trgu će i posle radova ostati javni prevoz.
"Ići će okolo, gradi se saobraćajnica ispred bolnice Sveti Sava i sa druge strane takođe, i tuda će ići kompletan saobraćaj", dodaje Čedomir Vukašinović.
Kome su radovi dobro došli Radovi u Savskoj su nekome dobro došli. Autobusi brže izlaze sa glavne stanice i odmah skreću levo jer ne mogu desno u Savsku zbog radova.
"Karađorđeva je u delu izlazne rampe slepa ulica, tako da se autobusi posle napuštanja perona za polazak kreću bez ometanja, a to je bitno jer u pojedinim periodima ima između 30 i 40 autobusa", smatra direktor BAS-a Anđelko Mučibabić.
Nema saobraćaja u ovom delu Karađorđeve, pa nema ni izlazene rampe sa stanice, kaže direktor BAS-a. A od ogromnog značaja je novi, doduše, privremeni kružni tok, pre starog mosta na ulazu u Glavnu stanicu. Omogućuje skretanje svih u svim pravcima.
"To su vozači i do sad to radili, ali je to sad u skladu sa zakonom i ne ugrožava se bezbednost u saobraćaju", dodaje Mučibabić.
A ovaj životni tok vodi u Novi bulevar pored Beograda na vodi. To je Bulevar Vudroa Vilsona. Stiže do Savske, ali je bajpas da bi i autobusi i automobili zaobišli radove na Trgu. I GSP ga je ranije posmatrao kao alternativu.
Sada, ovim Bulevarom, i međugradski i prigradski autobusi od Mostarske petlje dolaze do glavne stanice. Kada se završe radovi, Glavna autobuska stanica trebalo bi da bude stecište svih prigradskih autobusa iz Mladenovca, Lazarevca, Barajeva i Obrenovca, da tu dolaze i polaze. Već sada se pravi operativni plan. Golem, kaže direktor Glavne autobuske stanice. Samo za Obrenovac je oko trista polazaka dnevno.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Rešena nedoumica gde će biti postavljen SPOMENIK STEFANU NEMANJI na Savskom trgu i gde će se nalaziti METRO STANICA (FOTO)

Izvor: Blic, 05.Feb.2020

Očekivana rekonstrukcija Savskog trga počela je sredinom septembra, zatvoren je saobraćaj na delu trga, a radovi se sada već izvode na površini od 1,5 hektara. Pošto su radovi otvoreni na platou ispred zgrade bivše Glavne železničke stanice, ubrzo posle toga prošireni su na sam trg i rekonstrukciju...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.