Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 16.Dec.2010, 07:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanitetski tim Vojske Srbije vratio se iz mirovne misije u Čadu

BEOGRAD - Pripadnici sanitetskog tima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije vratili su se iz mirovne misije UN u Čadu, tokom koje su uspešno predstavljali svoju državu i vojsku, saopšteno je iz Vojske Srbije.

Treći sanitetski tim - sedam lekara, šest medicinskih tehničara i štabni oficir u mirovnoj misiji u Čadu samostalno je obavljao zadatke, dok su pethodna dva to činila u sastavu norveškog kontigenta.

Na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" srpske mirovnjake dočekali >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << su načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general Veljko Todorović i načelnik Centra za mirovne operacije pukovnik Jelesije Radivojević.

Todorović je rekao da su lekari i tehničari pokazali izuzetan nivo profesionalnosti u obavljanju zadataka u složenim uslovima kakvi vladaju u Čadu. On je podsetio da je sanitetski tim imao zadatak da se brine o zdravlju nekoliko hiljada pripadnika međunarodnih snaga u Čadu i Centralnoafričkoj republici.

Todorović je rekao da čitavo vojno zdravstvo radi prema principima dobre lekarske prakse koji se poklapaju i sa NATO standardima, "pa našim pripadnicima nije bilo teško da se uspešno prilagode". On je istakao da smo učešćem u tako složenoj mirovnoj misiji "stali na crtu" najboljim armijama sveta i pokazali da smo interoperabilni.

Šef medicinskog tima pukovnik Nebojša Đenić je rekao da se pripadnici tima zdravi i bezbedni vraćaju u zemlju sa ispunjenim zadatkom, objavljeno je na sajtu Vojske Srbije.

On je naglasio da su utisci ljudi sa kojima su naši lekari sarađivali na terenu veoma pozitivni o čemu svedoče i pohvale specijalnog izaslanika Generalnog sekretara UN, koji lično rukovodi misijom. Prema njegovim rečima, posao je bio težak i profesionalno izazovan, ali su pripadnici srpskog sanitetskog tima opravdali ugled naše vojne medicine.

Srpski "plavi šlemovi" prisutni i u mirovnoj misiji UN na Kipru, u sastavu slovačko mađarskog kontigenta dok su, uglavnom na nivou vojno sanitetskih timova zastupljeni samostalno u mirovnim misijama UN u Kongu, Liberiji i Obali Slonovače.

Učešćem u mirovnim misijama, uz aktivno očuvanje globalnog mira i bezbednosti podiže se i kredibilitet Ministarstva odbrane i VS, kao i države.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.