Sanirali posledice, sprečili zagađenje reke

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 12.Mar.2010, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanirali posledice, sprečili zagađenje reke

BEOGRAD - Nadležni iz Naftne industrije Srbije završili su juče uklanjanje posledica izlivanja benzina u pritoku reke Skrapež kod sela Tubići kod Kosjerića.

- Postavljene su zaštitne brane koje sprečavaju izlivanje benzina u reku, vodena površina je obrađena apsorbentima koji upijaju benzin, dok je autocisterna izvučena iz reke - navodi se u saopštenju ovog preduzeća.

Inspektori vodoprivrede su, na poziv NIS-a, već uradili analizu vode, dok je u toku analiza zemljišta >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i priobalja, na osnovu koje će biti doneta odluka da li je potrebno izvršiti dodatnu sanaciju.

NIS će obavljati monitoring nad zemljištem i vodom sve do momenta dok inspektori vodoprivrede i Ministarstva za zaštitu životne sredine ne potvrde njihovu ispravnost.

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja saopštilo je da su u toku procene mera koje će biti neophodne za sanaciju i dekontaminaciju, nakon što su u prekjučerašnjem saobraćajnom udesu u mestu Tubići iz cisterne NIS-a iscurile tri do četiri tone benzina.

Nakon završetka neophodnih analiza i merenja biće objavljen zaključak o negativnim posledicama koje po životnu sredinu imao pomenuti udes, navedeno je u saopštenju ministarstva.

U prevrtanju prikolice autocisterne, između između Požege i Kosjerića, na mostu preko Tubić potoka, na okolno zemljište i u potok iscurile su, prema proceni prisutnih stručnjaka iz NIS-a, tri do četiri tone benzinskih goriva.

Na poziv republičkog inspektora za zaštitu životne sredine na mesto udesa je izašao stručni tim Zavoda za javno zdravlje Užice kako bi uzorkovao površinske vode na mestu udesa i utvrdio stepen zagađenja vodotoka.

U odgovoru na udes učestvovale su i službe Ministarstva unutrašnjih poslova, saobraćajna policija, protivpožarna policija, vatrogasne jedinice, Republička vodoprivredna inspekcija i službe NIS-a, navedeno je u saopštenju Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.