Sandžak: Održan Festival islama (VIDEO)

Izvor: S media, 14.Avg.2011, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sandžak: Održan Festival islama (VIDEO)

Tokom petodnevnog Festivala islama, koji je održan u pet sandžačkih gradova, glavni muftija Muamer Zukorlić poručio je Bošnjacima da odgajaju decu u islamu, da ih obrazuju i školuju, jer tada oni znaju da "mogu klanjati samo Alahu".

Festival islama, u svetom mesecu posta Ramazanu, održan je u pet sandžačkih gradova – Priboju, Novoj Varoši, Prijepolju, Sjenici i Tutinu u organizaciji mešihata Islamske zajednice Srbiji, u saradnji s Islamskim kulturnom >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << centrom “Altun alem” i Bošnjačkom kulturnom zajednicom.

Na centralnim trgovima u Prijepolju, Sjenici i Tutinu organizovani su iftari, prvi obroci tokom celodnevnog posta u mesecu Ramazanu.

Festival islama završen je kasno sinoć u Tutinu, gradu u kome je na vlasti opoziciona koalicija Bošnjačka lista za evropski Sandžak čija je okosnica Stranka demokratske akcije Suleljmana Ugljanina.

Na Gradskom trgu u Tutinu, u kome je više od 90 odsto muslimanskog stanovništva, okupilo se preko hiljadu postača, objavljeno na sajtu mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

Muftija Muamer Zukorlić je ocenio da je to prava slika Tutina, a ne ona koja se ranije mogla videti u tom gradu kada je, kako je rekao, ta verska organizacija bila sprečavana da gradi medresu (srednju versku školu) ili kada je žandarmerija sprečavala muslimane da se okupljaju na gradskom trgu.

Zukorlić: Autonomija Sandžaka je moje ubeđenje

Zukorlić obećava život kao u Monaku

Sandžak: Većina za autonomiju?

On je Bošnjacima poručio da zbog toga ne treba da se svete, ali ih je pozvao, kako je rekao, da te slike nikada ne zaborave.

“Naša poruka nije poruka osvete, naša poruka je poruka pobede, a poruka pobede je večerašnja poruka”, kazao je muftija.

Okupljenim muslimanima na gradskom trgu u Sjenici, opštini u čijem centru nema nijedne džamije, Zukorlić je poručio da bez islama nije moguće da se ljudi sa svim svojim socijalnim i društvenm razlikama sastanu, bez interesa.

“Ne postoji snaga koja nas može uništiti dok smo zajedno pod njegovim (Alahovim) barjakom. Evo danas smo ovde sa tom porukom“, rekao je on.

Zukorlić je kazao da je Sjenica dva puta “spaljena” – jednom pre 202 godine kada je, kako je rekao, ubijeno više od jedne trećina stavnovništva i pre četiri godine "kada su joj džamije otete".On je dodao da ništa nije vredno bez ljudi, posebno džamije.

U Novoj Varoši, u kojoj živi većinsko srpsko stanovništvo, Zukorlić je rekao da taj grad "oseća kao svoj" jer tu, kako je rekao, oseća dobrodošlicu i toplinu dočeka i gostoprimstva.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.