Izvor: B92, 13.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanacija posledice nevremena

Kragujevac, Jagodina -- Velimir Ilić obećao pomoć Vlade za otklanjanje posledica nevremena koje je pre nekoliko dana zahvatilo Šumadiju i Pomoravlje.

Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić obećao je danas u Kragujevcu da će Vlada Srbije obezbediti 20 miliona dinara interventne pomoći lokalnoj samoupravi za saniranje štete prouzrokovane olujnim nevremenom koje je pre tri dana zahvatilo taj grad.

"Mi ćemo, u saradnji sa Gradom, što pre zaštititi objekte od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << daljeg propadanja i prokišnjavanja. Već je kupljeno 100.000 crepova koji su podeljeni građanima za prepokrivanje objekata", rekao je Ilić.

Ilić je kazao da će Vlada naknadno obezbediti dodatna sredstva za kompletnu sanaciju škola, obdaništa, zdravstvenih ustanova i privrednih objekata sa kojih je vetar odneo krovove.

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović izjavio je da će pomoć vlade biti dovoljna da se pokrije deo troškova i procenio da ukupna šteta iznosi između 150 i 200 miliona dinara.

U drugoj fazi pomoći Kragujevcu biće angažovani projektanti CIP-a i stručne službe Ministarstva na izradi projekata za sanaciju pojedinih objekata. Šteta koju su neka preduzeća pretrpela u oluji biće naknadno saopštena.

Ekipe Elektrošumadije otklonile su više od 150 kvarova, a radnici komunalnih preduzeća i dalje sklanjaju oborena stabla i grane sa javnih površina. U oluji su stradali krov i laboratorija u Kliničkom centru i telefonska centrala Instituta Medicinskog fakulteta.

Ilić i u Jagodini

Velimir Ilić je sa predsednikom Opštine Jagodina Draganom Markovićem Palmom posetio selo Bukovče, jedno od mesta najviše pogođenih gradom u jagodinskoj opštini, i tom prilikom rekao da će Vlada Srbije odmah uplatiti Opštini Jagodina deset miliona dinara za nabavku građevinskog materijala kako bi se pokrili svi oštećeni objekti.

Ilić je kazao da za te pare može da se kupi crep, letva, salonit table i drugi građevinski materijal za najneophodnije radove na oštećenim objektima, kao i nafta za saniranje štete u njivama, a ako bude potrebno, biće obezbeđena i dodatna sredstva.

Prema rečima Ilića, naknadno će stići komisije za procenu štete u poljoprivredi kako bi se utvrdio procenat oštećenja useva. Istakao je i da je Vlada voljna da obezbedi dovoljno nafte, semena i sredstava za zaštitu bilja kako bi se sanirale posledice nevremena i u poljoprivredi.

Što se tiče štete na automobilima, ona će se rešavati u dogovoru sa Ministarstvom unutrašnjih poslova. Ministar Ilić je najavio i izradu elaborata za efikasniju zaštitu od grada iz aviona, kako se to radi u Evropi, a ne pucanjem sa zemlje tek kada se dobije dozvola kontrole leta.

Grad veličine jajeta u dva navrata u subotu pogodio je područje jagodinske opštine i tom prilikom naneo velike štete na krovovima kuća, na automobilima i poljoprivrednim usevima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.