San jedne devojčice

Izvor: Politika, 12.Jan.2014, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

San jedne devojčice

Snežana Milanović, asistent psihijatrije na Univerzitetu Harvard, govori o dvadsetogodišnjem iskustvu uglednog stručnjaka

Čačak – Četrnaestog januara biće dve decenije kako je dr Snežana Milanović emigrirala iz Srbije. Danas je asistent psihijatrije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Harvard (Boston) pri Opštoj bolnici (MGH) u tom velegradu u Masačusetsu, zatim medicinski posmatrač u Fajzeru u Programu za razvoj lekova u neuronaukama, savetnik na Institutu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za mrežu kliničkih studija pri MGH-u i savetnik za kliničke studije u Klintari. Istovremeno je primarijus na programu MGH-a za mentalno zdravlje žena, a ima i sopstvenu privatnu praksu u Bostonu.

Kako je ljudima koji su krajem prošlog veka napustili naš zapaljeni zavičaj, šta su sve posle toga prošli i dokle su stigli? Ovo je zapis o zemljakinji koja se samoj sebi zaklela da će uvek vredno raditi i od toga ne odstupa, i o ženi koja, uz sve naučne i poslovne obaveze, svakodnevno u Masačusetsu čita „Politiku” putem interneta.

Pre dvadeset zima autobusom je krenula od Beograda ka Budimpešti, potom avionom preko Amsterdama do Njujorka. Usledile su godine na Univerzitetu Stoni bruk (Long Ajlend), Institutu za eksperimentalnu medicinu „Maks Plank” (Getingen, Nemačka) i Centralnom institutu za mentalno zdravlje (Manhajm, Nemačka).

– U tim ustanovama bavila sam se bazičnim studijama, kao postdoktorand. To je bilo dragoceno iskustvo za obrazovanje mog naučnog pogleda i razmišljanja da li se, i kako, pronalasci iz životinjskih mogu preneti u ljudske modele u psihijatriji. Pored toga, bile su to i prve godine u inostranstvu, ispunjene neizvesnošću, uzbuđenjima zarad novih iskustava, ali i življenjem na minimalnoj plati, kakva se smatrala prirodnom za postdoktorande iz inostranstva – kaže dr sc. Snežana Milanović za „Politiku”.

Zatim je spremala nostrifikaciju diplome kako bi se u SAD prijavila za specijalizaciju iz psihijatrije. Posle dobijanja zelenog kartona počela je stažiranje na Univerzitetu „Albert Ajnštajn” u Bronksu, Njujork, zatim i specijalizaciju iz psihijatrije na Jejlu u Nju Hejvenu (Konektikat).

– Fascinantno bogatstvo kliničkih iskustava u Bostonu, ponajviše radom na MGH-u i u privatnoj praksi, pomoglo mi je da postanem zaokružen psihijatar. Veliko je zadovoljstvo prisustvovati redovnom ručku utorkom kod šefa odeljenja, dr Rozenbauma, na koji može da dođe svaki lekar sa odeljenja, a diskusije idu spontano. Od nauke, preko klinike do obrazovanja i reformi zdravstvenog sistema.

Dr Milanović sada vodi nekoliko sopstvenih projekata koji imaju za cilj bolje razumevanje mehanizma depresije, uključujući i jedan novčani fond za istraživanje mozga i ponašanja.

Dr Milanović je dodatno posvećena globalnoj psihijatriji, sa željom da se bolje razumeju razlike u obolevanju od psihijatrijskih bolesti u svetu, ali i pomogne klinička infrastruktura i nauka u zemljama koje za to nemaju mogućnosti.

– Sarađujem s dr Dejvidom Hendersonom, direktorom globalne psihijatrije na MGH-u, oko jednog projekta koji se odnosi upravo na Srbiju. Nas dvoje smo mentori specijalizantu na trećoj godini, dr Mladenu Nišaviću, koji ima motivaciju i plan da sa srpskim kolegama pomogne jednom regionu u Srbiji. Projekat je pokrenut preko princeze Katarine Karađorđević i dvoje američkih lekara, a deo su inicijative Kraljevskog srpsko-američkog medicinskog odbora, čiji sam član od prošle godine.

Obrazovanje i nadgledanje specijalizanata, studenata medicine i tehničara, veliko su zadovoljstvo za doktorku Milanović:

– Odlazak u SAD bio je ispunjenje sna iz detinjstva i želje da napredujem u poslu. No, život me je naučio da su možda još veći dobitak svi ti ljudi koji su neverovatno obogatili moj život. Tako sam sazrela i postala ono što sam danas. Dakle, nešto o čemu sam maštala, ali svakako nisam mogla predvideti na samom početku.

Kroz sve te godine kod rođene Čačanke razvijala se i strast prema umetnosti, začeta odrastanjem u Beogradu, časovima baleta i klavira (u klasi Mirjane Đorđević) i ljubav prema književnosti i pozorištu, nadahnuta od majke.

Gvozden Otašević

objavljeno: 13.01.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.