Izvor: B92, 14.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samohrani roditelji diskriminisani

Novi Sad -- Samohrani roditelji i poslovne žene diskriminisani su na radnom mestu, ocenjeno je na skupu o tom problemu.

Razlog je što poslodavci često nemaju sluha za njihove obaveze prema deci i porodici, ocenjeno je na okruglom stolu u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine (NDNV). Stručnjaci su naveli da u Novom Sadu ima oko 30.000 samohranih roditelja, a da su među njima 96 odsto majke i četiri odsto očevi.

Ocenjeno je da je siromaštvo samohranih roditelja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << česta pojava, jer oni teško mogu da usklade poslovnu karijeru sa porodičnim obavezama.

Takođe se čulo da poslodavci često i ne žele da zaposle samohrane roditelje, bez obzira na stepen njihove stručnosti.

Siromaštvo je povezano sa niskim ili neodgovarajućim obrazovanjem i slabim mogućnostima zapošljavanja, a rizik zapadanja u spiralu siromaštva najveći je kod niže obrazovanih žena sa decom, ocenjeno je na skupu.

Predsednica Udruženja samohranih roditelja Novog Sada Desanka Đerman kazala je da je današnji okrugli sto, kojem su prisustvovali članovi udruženja i predstavnici pojedinih obrazovnih institucija, samo prvi u nizu.

Ona je najavila da će sledeći okrugli sto biti održan sa predstavnicima poslodavaca, Nacionalne službe za zapošljavanje i medija. Okrugli sto organizovalo je Udruženje samohranih roditelja, uz podršku Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.