Samo u Beogradu 826 starih čeka pomoć domaćica

Izvor: Politika, 16.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo u Beogradu 826 starih čeka pomoć domaćica

Okružena slikama, knjigama i fotografijama svojih najmilijih, devedesetogodišnja Beograđanka Krinka Vitorović, penzionisani novinar i prevodilac „Politikinog Zabavnika” u kome je radila od njegovog osnivanja, zbog poznog životnog doba i zdravstvenog stanja stalno je u krevetu. Skoro svaki dan posećuje je gerontodomaćica Branislavka Vukobrat.

Zahvaljujući poznavanju engleskog, nemačkog, francuskog i ruskog jezika, Krinka je bila prevodilačka „kuma” gotovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << celoj porodici Diznijevih junaka i dala je ovdašnjim čitaocima prilagođena imena: Popajevom sestriću Kići, Baji Patku, Iznogudu" Težak infarkt koji je pre nekoliko godina Krinku prikovao za krevet prinudio je da zatraži pomoć Centra za socijalni rad, čiji je program „Pomoć u kući” razvijen da bi se najstarijim sugrađanima pružila pomoć u obavljanju svakodnevnih i životno važnih poslova.

Gerontodomaćica Branislavka Vukobrat joj svakog radnog dana, osim subote i nedelje, donosi ručak koji se sprema u Klubu za stara lica, pospremi stan i provede sa njom dva sata dnevno. Krinka je samo jedna od 87 osoba koje žive u centralnoj opštini Stari grad i koriste usluge programa „Pomoć u kući” koju pruža Gerontološki centar Beograd. Skoro isto toliko osoba čeka na pomoć gerontodomaćica, jer ograničene budžetske mogućnosti za sada ne dozvoljavaju zapošljavanje novih gerontodomaćica.

Upravnik Gerontološkog centra Beograd Simo Pešin ističe da u ovom trenutku 862 osobe čekaju na usluge gerontodomaćica, a 2008 osoba koristi usluge pomoći koju pružaju saradnice Gerontološkog centra Beograd na programu „Pomoć u kući”. U toku 2007. godine zaposleno je 150 novih gerontodomaćica, a tokom prošle godine nije bilo zapošljavanja novih „družbenica” starih osoba. On dodaje da je gradski sekretar za socijalnu zaštitu najavio da se ove godine planira zapošljavanje pedeset gerontodomaćica, što znači da će još 150 starih osoba moći da računa na svakodnevnu pomoć u kući.

Program „Pomoć u kući” namenjen je starim i iznemoglim osobama kojima je potrebna pomoć u zadovoljenju osnovnih životnih potreba – obezbeđivanju ishrane, pomoć u održavanju lične higijene, higijene odevnih predmeta i posteljine, pomoć u zagrevanju stana, pri kretanju, češljanju, nabavka knjiga, novina, plaćanje komunalija, odvođenje lekaru" Pravo na pomoć u kući imaju stari i bolesni, kojima srodnici ne mogu da pruže adekvatnu zaštitu u stanu. Zahtev za „pomoć u kući” podnosi se centru za socijalni rad na opštini stanovanja korisnika, a osnovni kriterijum da bi osoba dobila pomoć gerontodomaćice jeste da ne može sama da zadovoljava osnovne životne potrebe i da nema nijednog člana domaćinstva koji bi joj pomagao.

Plata gerontodomaćica iznosi oko 20.000 dinara, a, prema evidenciji Gradskog centra za socijalni rad, oko 700 osoba izrazilo je interesovanje da obavlja ovaj posao. Za posao gerontodomaćice neophodna je srednja stručna sprema i specifična edukacija za pružanje pomoći starim osobama koju organizuje Gradski centar za socijalni rad, a najveći broj osoba koje koriste usluge gerontodomaćica živi u beogradskim opštinama Stari grad i Vračar.

Ljiljana Lučić, državni sekretar za socijalna pitanja u Ministarstvu rada i socijalne politike, kaže da je zahvaljujući donacijama engleske i norveške vlade u 33 opštine u Srbiji povećan broj gerontodomaćica, a uslov da te opštine dobiju novac je bio da i one učestvuju sa budžetskim sredstvima, odnosno da obezbede dugoročnu održivost ove usluge.

Osim Beograda, svi veliki gradovi u Srbiji imaju razvijene programe socijalne pomoći starima, a sredstva za finansiranje rada gerontodomaćica predviđena su u njihovom budžetu. Nama najveći problem predstavljaju male, nerazvijene, razuđene i brdsko-planinske opštine u Srbiji i jednočlana seoska staračka domaćinstva. Veoma staro stanovništvo živi i u takozvanim gastajbartejskim krajevima, kao što su Kučevo, Crna Trava, Koceljeva, Svilajnac, Despotovac, Stara Pazova i Sokobanja.

– S obzirom na to da stanovništvo Srbije spada u jedno od najstarijih u svetu, najdominantnija usluga koja se razvija u lokalnim zajednicama jeste pomoć u kući, a Ministarstvo rada i socijalne politike učiniće sve da ova vrsta pomoći bude dostupna što većem broju korisnika – kaže Ljiljana Lučić.

Katarina Đorđević

[objavljeno: 17/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.