Izvor: Blic, 12.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo sud može da oduzme pečate

Samo sud može da oduzme pečate

BEOGRAD (Beta- Tanjug) - Beogradski odbor Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije protestovao je juče zbog odluke Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje da oduzme pečate lekarima u nekoliko domova zdravlja i najavio da će, ukoliko ne bude povučna ta odluka, zatražiti pomoć relevantnih međunarodnih organizacija. Predsednik tog odbora sindikata Svetolik Petrović osporio je, na konferenciji za novinare, navode >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << RZZO-a da su lekari u domovima zdravlja Novi Beograd i Zemun, kojima su oduzeti pečati prekoračili i zloupotrebili ovlašćenja. Petrović smatra da niko nema pravo da lekaru koji je položio državni ispiti oduzima pravo da prepisuje recepte, već da to može biti učinjeno samo na osnovu validne sudske presude.

'Ni jedan od tih lekara nije optužen, niti je protiv njega poveden krivični postupak...Da li je postojala zloupotreba, treba da utvrdi policija', precizirao je Petrović.

Odlukom RZZO-a 17 lekara iz Domova zdravlja Zemun i Novi Beograd ostalo je bez prava da propisuje recepte, a kao razlog je navedena 'zloupotreba i prekoračenje ovlašćenja'.

Prema njegovim rečima, razlog zbog kojeg su lekari izdali veći broj recepata od propisanog je manjak lekara u domovima zdravlja i veliki broj pacijenata, priliv izbeglog stanovništva, ali povećan broj bolesti koje su bile iskorenjene, a sada se ponovo javljaju, tuberkuloze na primer. Petrović je rekao i da su lekari kojima je, kako je naveo, oduzeto pravo na rad, najbolji lekari u tim domovima zdravlja, jer imaju najveći broj pacijenata, koji žele upravo kod njih da se leče.

Ministar zdravlja u ostavci Tomica Milosavljević nedavno potvrdio da je izdavanjem velikog broja recepata propisana suma u RŽO-u, namenjena za tu svrhu, prekoračena za 1,5 miliona evra u prvih šest meseci ove godine.

- Nije tačno da je bilo ko od 17 lekara suspendovan, već je Inspekcija Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje trenutno povukla njihove pečate, zbog utvrđenih nepravilnosti pri propisivanju recepata, a ispitivanje je u toku, izjavio je juče Milosavljević.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.