Izvor: RTS, 23.Maj.2017, 12:40

Samo polovina dece u Srbiji ide u vrtić

Samo polovina dece u Srbiji ide u vrtić

Polovina mališana u Srbiji uzrasta tri do pet i po godina ide u vrtić, a predškolsko obrazovanje i vaspitanje mora da bude kvalitetno i dostupno deci iz svih miljea iz svih delova zemlje, zaključeno je na međunarodnoj konferenciji "Ključne dimenzije razvoja kvaliteta u predškolskom vaspitanju i obrazovanju". Za 7.000 mesta u beogradskim vrtićima stiglo 23.084 zahteva.
Ministar prosvete Mladen Šarčević >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rekao je da je namera ministarstva da se otvaraju novi vrtići, renoviraju postojeći i obavi prenamena postojećih slobodnih objekata u lokalnoj zajednici.

U vrtićima najmanje dece ima iz najsiromašnijih domaćinstava, svega 8,6 odsto, kao i dece iz romskih naselja, 6,2 odsto, dok je obuhvat dece iz najbogatijih domaćinstava 81,6 odsto, rečeno je na konferenciji "Ključne dimenzije razvoja kvaliteta u predškolskom vaspitanju i obrazovanju".
Šarčević kaže da predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Srbiji ima dugu tradiciju, kvalitetnu praksu i veliki stručni potencijal.
On je podsetio da je 2010. donet Zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju na čijim izmenama i dopunama se intezivno radilo u prethodnom periodu.
"Naši dosadašnji kao i budući napori biće usmereni ka izgradnji predškolskog vaspitanja koje će biti dostupno svoj deci, otvoreno prema porodici, kao i drugim nivoima u sistemu obrazovanja", naglasio je Šarčević.
On je dodao da na polju unapređena predškolskog vaspitanja i obrazovanja još mnogo toga treba da se uradi i naglasio da nikada kao sad predškolsko vaspitanje nije bilo u fokusu Ministarstva i Vlade Srbije.
"Namera nam je da povećamo obuhvat dece u vrtićima, posebno uzrasta od tri do pet godina, izgradnjom novih, renoviranjem i adaptacijom postojećih i prenamenom raspoloživih prostornih kapaciteta u zajednici", naglasio je ministar.
Direktorka Švajcarske kompanije za razvoj i saradnju u Srbiji Ursula Laubli naglasila je da su vaspitači pokretači reformi u predškolskom obrazovanju i da mogu računati na podršku Švajcarske u tom poslu, kao što su je i do sada imali.
Integracija dece od ranog uzrasta, kako kaže, pokazala je da ti mališani ostvaruju bolji uspeh u školi. 
Strategija razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine postavila je za cilj da obuhvat dece uzrasta od tri do pet i po godina bude 75 odsto u vrtićima.
Direktor Kancelarije u Srbiji Mišel Sen Lot rekao je da je predškolsko obrazovanje mora biti kvalitetno i pristupačno deci iz svih socijalnih miljea i svih područja u zemlji.
"Obrazovanje u ranom detinjstvu svima donosi dobitak, Srbija ima dugu tradiciju predškolskog obrazovanja, ali je procenat učešća dece u vrtićima i dalje mnogo manji od onog u Evropi, posebno su isključena siromašna i deca iz ruralnih područja kao i romska deca, a njima je obrazovanje najpotrebnije", rekao je Sen Lot.
Da bi se povećao obuhvat dece u vrtićima i poboljšao kvalitet programa, neophodne su sistemske intervencije na nacionalnom ali i lokalnom nivou, modernizacija programa, edukacija zaposlenih i veća podrška unapređenju kvaliteta.
Konferenciju su organizovali Kancelarija UNICEF-a u Srbiji, Ministarstvo prosvete, Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i Centar za interaktivnu pedagogiju.

Nastavak na RTS...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

 Povezane vesti
Samo polovina dece u Srbiji ide u vrtić

Samo polovina dece u Srbiji ide u vrtić

Izvor: Radio 021, 23.Maj.2017

Polovina mališana u Srbiji uzrasta tri do pet i po godina ide u vrtić, rečeno je na međunarodnoj konferenciji "Ključne dimenzije razvoja kvaliteta u predškolskom vaspitanju i obrazovanju"...U vrtićima najmanje dece ima iz najsiromašnijih domaćinstava, svega 8,6 odsto, kao i dece iz romskih naselja,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.