Izvor: Danas, 10.Avg.2015, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(Samo)destrukcija

Kad je pre ravno 12 meseci politički analitičar Đorđe Vukadinović izjavio za Danas da su posle poslednjih parlamentarnih izbora u Srbiji destrukcija i samodestrukcija zahvatile oba pola srpske opozicione političke scene i dve sestrinske demokratske stranke - DS i DSS, nije se moglo ni predvideti dokle će to da ode.

Posebno u DSS, gde se uključio i sam Vukadinović, podrškom ostatku stranke, na čijem je Sanda Rašković Ivić čelu. Pre godinu dana već je bilo jasno da >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << će se iz DSS izroditi bar četiri "ćerke" organizacije, ali je malo ko očekivao da će se iz nje povući osnivač, do pada ispod izbornog cenzusa neprikosnoven predsednik i to čim je izbran njegov naslednik (naslednica). Još je manje bilo zamislivo da će se u stranci, koja je više od dve decenije rada vešto sakrivala svoj "prljav veš", javno i "bez rukavica" voditi borba prsa u prsa i to zbog učešća u beogradskoj vlasti sa Vučićevim naprednjacima.

Trenutno su na sceni: DSS, za koju Rašković Ivić kaže da je "pravno zaštićen brend" sa legitimno i legalno izbranim stranačkim institucijama, Opštinski odbor Palilula, čija je disciplinska komisija krajem prošle nedelje smenila predsednicu, kao i Samostalna DSS, u kojoj su donedavni funkcioneri DSS koji ne prihvataju odluku Predsedništva o svom isključenju iz stranke. Bivše stranačke kolege iz Braće Jugovića, gde su se oduvek cenili doslednost i legalizam, sada ratuju - OO Palilula i Samostalni DSS protiv "centrale" - preko saopštenja i izjava, a sve zbog SNS, koju su svi zajedno doveli na vlast 2012. godine.

Sanda Rašković Ivić, koja je i sama bila "osumnjičena" kao Vučićev čovek u DSS redovima, tvrdi da naprednjaci žele iznutra da rasture ovu stranku, jer jedino ona ima "kapacitet okupljanja građanske nacionalne opcije od koje SNS jedino i preti opasnost". DSS je od osnivanja kad je, ako se iko toga i seća, bila najavljena kao stanka Srba iz Srbije, imala izvorni građanski i nacionalni potencijal, ali je on nekontrolisanim prilivom razlih profesionalnih političkih preletača posle 5. oktobra 2000. nekako otišao u drugi plan, mada nije u potpunosti nestao. Na DSS-ovcima raznih profila i nijansi je da to što pre shvate i politički angažman usmere ka ciljevima koje bi trebalo da ima svaka istinska i zdrava opozicija - borbi protiv vlasti, a ne između sebe zbog vlasti.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.