Samo 89 firmi prijavilo volontere

Izvor: Politika, 24.Jul.2012, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo 89 firmi prijavilo volontere

U akciji "Očistimo Srbiju" 300 000 dobrovoljaca, na Egzitu- 1 600

Nakon godinu dana primene Zakona o volontiranju, koji obavezuje sva preduzeća, udruženja građana i (ne)vladine organizacije da Ministarstvu rada i socijalne politike dostave godišnji izveštaj sa brojem organizovanih volonterskih programa, brojem angažovanih volontera i finansijskim sredstvima obezbeđenim za pokrivanje troškova, svoju zakonsku obavezu prema resornom ministarstvu regulisalo je samo 89 preduzeća. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Na spisku savesnih nalaze se, između ostalih, Kazneno popravni zavod u Nišu, JKP „Komunalac”, Dobrotvorni fond Srpske pravoslavne crkve „Čovekoljublje”, Fudbalski klub Metalac iz Gornjeg Milanovca, Stalna konferencija gradova i opština, Fond B92 i Kancelarije za mlade.

Ovako mali broj prijavljenih preduzeća ne predstavlja iznenađenje za Marka Stojanovića iz Građanskih inicijativa koji ističe da je Zakon o volontiranju bremenit administrativnim zahtevima – sve organizacije koje angažuju volontere dužne su da sklope ugovor sa volonterom, da izdaju potvrdu o volontiranju i volontersku knjižicu, da vode evidenciju o volonterima i da pišu godišnji izveštaj o volontiranju Ministarstvu rada i socijalne politike.

„To u prevodu znači da svaka firma, organizacija ili udruženje građana treba da zaposli jednu osobu sa punim radnim vremenom da se bavi zadatim administrativnim poslovima. Ove obaveze predstavljaju puki administrativni posao koji proizvodi samo troškove – primera radi, da biste evidentirali 250 volontera potreban vam je tabak papira koji košta 500 dinara, 250 potvrda i 250 volonterskih knjižica propisanog formata, toner za štampanje i jedna osoba koja će sve to da arhivira i složi u registar”, nabraja Marko Stojanović.

Odgovor na pitanje – koliko ima volontera u našoj zemlji teško je precizno dati. Zvanični podaci govore da organizacija Volonteri Srbije okuplja više od 500 članova, u nedavno održanoj akciji „Očistimo Srbiju” bilo je angažovano 300.000 volontera, na ovogodišnjem „Egzitu” radilo je 1.600 volontera, a više od 10.000 mladih volontera bilo je angažovano na beogradskoj Univerzijadi. Naš sagovornik ističe da prema podacima Agencije za privredne registre u našoj zemlji ima oko 18.000 registrovanih nevladinih organizacija i 45 stranih NVO, a one angažuju veliki broj mladih osoba koje volonterski obavljaju svoj posao.

„Zakonodavac smatra da su brojni administrativni zahtevi opravdani, jer se na taj način obezbeđuje zaštita volontera, ali je nejasno o kakvoj zaštiti zapravo govorimo? Mi se protivimo činjenici da su zaprećene velike kazne za neispunjavanje ovih administrativnih zahteva (od 100.000 do 500.000 dinara) i smatramo da Zakon ne treba opterećivati besmislenim odredbama jer je volontiranje dobrovoljna i lična odluka”, zaključuje Marko Stojanović.

Snežana Bogdanović iz Ministarstva rada i socijalne politike kaže da je potvrda o volontiranju mnogim osobama važna iz različitih razloga – neki žele da je uvrste u svoju radnu biografiju, na nekim fakultetima ta potvrda je uslov za dobijanje bodova, a nekima je ova potvrda važna jer žele da konkurišu za određeni posao koji je u bliskoj vezi sa njihovim obavljenim dobrovoljnim radom.

Ona ističe da ovaj zakon nije donet krišom, jer su brojne nevladine organizacije učestvovale u njegovom pisanju, a bile su organizovane i javne rasprave o Zakonu o volontiranju u pet gradova Srbije. „Mi smo se trudili da poslodavcima maksimalno olakšamo posao oko evidentiranja volontera i na našem sajtu www.volontiranje.minrzs.gov.rs nalaze se obrasci sa prijavu dobrovoljnih radnika koji ne moraju da se prekucavaju – dovoljno je da se samo pošalju na adresu Ministarstva rada i socijalne politike”, zaključuje Snežana Bogdanović.

K. Đorđević

objavljeno: 25.07.2012

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Volontiralo čak 150.000 ljudi

Izvor: Danas, 25.Jul.2012, 20:43

Tokom prošle godine u Srbiji je 150.000 ljudi učestvovalo u volonterskim aktivnostima. Njihovo volontersko angažovanje koordiniralo je oko 1.000 organizacija od kojih se samo 89 prijavilo u registru Ministarstva rada i socijalne politike, istaknuto je na jučerašnjoj panel-diskusiji o primeni Zakona...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.