Izvor: Blic, 29.Jan.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo 1.102 funkcionera dosad prijavila imovinu

Republički odbor za sprečavanje sukoba interesa primio je dosad 1.102 izveštaja o imovinskom stanju predstavnika vlasti u Srbiji, dok ostali funkcioneri imaju još dva dana da ispune ovu zakonsku obavezu, izjavila je danas Tanjugu Aleksandra Kostić, zadužena u Odboru za odnose s javnošću.

Krajnji rok za podnošenje prijava je 31. januar, a Odbor će blagovremenim smatrati i one prijave o ukupnim prihodima i imovini koje, kako je kazala, nose poštanski pečat s tim datumom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Prvi uvid u "imovinske karte" pokazuje da su među najsavesnijim funkcioneri na najvišim položajima - predsednik države, premijer i članovi Vlade, pojedini narodni poslanici i predsednici opština. Do kraja februara, članovi Odbora treba da pregledaju i provere izveštaje, a posle toga sledi pokretanje postupka protiv funkcionera koji su svesno ili ne "zaboravili" da javnosti predoče imovinsko stanje. To znači da će dobiti zaključke Odbora i dodatni rok od 15 dana u kome treba da "isprave" propust i prijave imovinu. Ukoliko to ne učine, biće im izrečena "nejavna opomena" i ostavljen novi rok od još 15 dana da ispune ovu obavezu, a onda za povredu zakona sledi i najveća kazna - "javna opomena".

Reč je o merama moralne prirode koje mogu da utiču samo na "dobar glas" funkcionera, a sudeći prema broju njihovih prijava, većinu ovakva kazna uopšte ne pogađa. Prema grubim procenama, u Srbiji ima oko 13.000 funkcionera i, uprkos tome što izveštaji ostaju tajna, samo je polovina redovno prijavljivala imovinu otkako je 2005. godine sa radom počeo Republički odbor za rešavanje o sukobu interesa.

Početkom prošle godine i ovaj broj prijava je prepolovljen, odnosno samo 3.815 nosilaca javnih funkcija je podnelo izveštaje Odboru, ali se smatralo da su ovu obavezu zanemarili znajući da posle opštih izbora u maju moraju u roku od 15 dana da dostave nove izveštaje. Ni posle izbora, međutim, većini funkcionera nije "proradila savest" i samo 3.600 ili tek trećina je podnela prijave o imovini. I pored činjenice da većina predstavnika vlasti ovu zakonsku obavezu ispunjava u poslednja dva do tri dana, kada stiže i po 1.500 prijava, ako je suditi po trenutnoj dinamici, izgleda da će ove godine u Srbiji biti još više nesavesnih među funkcionerima.

U Odboru ukazuju da značajnu promenu ponašanja treba očekivati naredne godine kada će Agencija za borbu protiv korupcije preuzeti brigu o sukobu interesa i primenjivati krivične mere kojima su za povredu zakona, između ostalog, predviđene novčane i zatvorske kazne.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Funkcioneri ne prijavljuju imovinu

Izvor: B92, 29.Jan.2009

Beograd -- Republički odbor za sprečavanje sukoba interesa primio je dosad samo 1.102 izveštaja o imovinskom stanju predstavnika vlasti u Srbiji, kažu u tom odboru... Ostali funkcioneri imaju još dva dana da ispune ovu zakonsku obavezu, izjavila je Aleksandra Kostić, zadužena u Odboru za odnose...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.