Šamaranje dece zakonom zabraniti

Izvor: Blic, 03.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šamaranje dece zakonom zabraniti

U Srbiji je čak 73 odsto dece podvrgnuto nekom obliku psihičkog ili telesnog kažnjavanja u okviru porodice, pokazuju najnovija istraživanja Unicefa. Dok se određeni vidovi fizičkog nasilja, kao što je šamaranje, tretiraju kao disciplinovanje, a ne zlostavljenje dece. U želji da zaštite decu, 18 nevladinih organizacija pokrenule su kampanju za zakonsku zabranu telesnog kažnjavanja dece pod sloganom „Uvek milom - nikad silom".

Sva istraživanja koja su u poslednje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dve godine sprovedena u Srbiji, pokazala su da je pojava telesnog kažnjavanja rasprostranjenija nego što se verovalo.

- Naš prvi cilj je usvajanje eksplicitne zabrane telesnog kažnjavanja, koja u našim zakonima još uvek ne postoji. Sledeći i znatno teži korak je sistematska edukacija, promena stavova i stvaranje mehanizama za zaštitu dece - rekao je Raša Sekulović, menadžer programa za zaštitu dece „Save the Children".

Stručnjaci upozoravaju da telesno kažnjavanje u svim oblicima ostavlja trajne posledice po fizički i psihički razvoj i rast dece. Takođe, uočeno je da deca koja su dobijala batine nemaju samopouzdanja, u stalnom su grču, imaju izražen osećaj krivice i sklonija su nasilju. Uprkos ovim alarmantnim podacima o položaju dece u našoj zemlji, zakon koji bi trebalo da reguliše prava najmlađih povučen je iz skupštinske procedure i skinut sa liste prioriteta.

- U našoj zemlji ne postoji čak ni zakon o deci, a izgleda da ni usvajanje Zakona o zaštiti prava deteta nije prioritet naše vlade. Porast vršnjačkog nasilja pokazuje da se nasilje uči, da se nosi iz porodice - istakla je Ivana Stevanović, predsednica Upravnog odbora Centra za prava deteta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.