Salon vina u Beogradu

Izvor: B92, Beta, 14.Dec.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Salon vina u Beogradu

Veći broj kvalitetnih vina u Srbiji (Beta, arhiv)

Beograd -- Na 5. Salonu vina u Beogradu prezentovano je nekoliko desetina vinarskih kuća, a veliki deo njih je iz Srbije koja postaje važna tačka na mapi vinarstva.

Ljubitelji vina prethodna dva dana u beogradskom hotelu Hajat bili su u prilici da degustiraju više od tri stotine vina iz 12 zemalja. Srpsko vinarstvo krupnim koracima krenulo je ka Evropi u trenutku kada su mali proizvođači spoznali da je kvalitet >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vina važniji od broja prodatih litara.

Takav primer je podrum nastao u hercegovačkom manastiru Tvrdoš.

"Naše vina se pravi na jedan stari, tradicionalan manastirski način, pod starateljstvom, da tako kažem, igumana Save, ali sada je to spojeno sa jednom modernom opremom i tehnologijom tako da smo dobili jedno vidno koje je prepoznatljivo svojim kvalitetom", kaže Tihomir Kuduz.

Broj kvalitetnih vina u Srbiji porastao je na više od 20. Male vinarije neguju kvalitet napitka, dok je imperativ industrijskim proizvođačima i dalje kvantitet i zarada.

"Jedno vrhunsko vino nastaje prvo u glavi, vinogradu, pa tek onda u vinariji. Masovna vina nastaju u vinariji i tu se ne vodi računa o kvalitetu. Mali proizvođač može da se uvek opredeli za kvalitet, da mu posveti pažnju jer proizvesti vrhunsko vino je isto kao naslikati jednu skupu umetničku sliku", kaže Božidar Aleksandrović iz vinarije "Aleksandrović".

U vinu treba uživati kao i u umetničkom delu, ali biti pažljiv i pri njegovom izboru.

"Neko je sjajno rekao - vino se jede viljuškom! Dakle, vino treba uvek slagati sa hranom", kaže Aleksandrović.

Posetioci 5. Salona vina pokazali su iskustvo u odabiru božanskog napitka.

Presudna stvar pri izboru vina je buke odnosno aroma i subjektivni osećaj koji imate pri ispijanju čaše.

Pravi ljubitelji će vam jednostavno reći – dobro vino je ono koje ne smeta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.