Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 01.Okt.2009, 06:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Salmonelom zaraženo još troje dece

VALJEVO - U predškolskoj ustanovi u Valjevu broj obolelih od salmonele do juče ujutro povećao se sa 44 na 47 obolelih mališana. Od tog broja kod 17 dece izolovana je salmonela, pa je pet devojčica i dečaka sa lakšim oblicima zaraze zadržano na bolničkom lečenju.

- Iako broj obolele dece nije značajno povećan, to nije garancija da epidemija salmonele u svih sedam obdaništa u kojima boravi 1.800 mališana jenjava - izjavila je dr Marija Gavrilović, direktor Zavoda za javno >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << zdravlje u Valjevu.

Ona je dodala da još nije utvrđeno šta bi mogao biti izvor zaraze. Pretpostavlja se da bi to mogla biti hrana, jer je u svim obdaništima otkrivena salmonela. Hrana se doprema iz centralne kuhinje, u kojoj se svakodnevno priprema više od 5.000 obroka.

- U dogovoru sa sanitarnom, veterinarskom i poljoprivrednom inspekcijom preduzeli smo mere pojačanog nadzora kontrole ispravnosti namirnica koje se koriste za pripremanje hrane, zatim poboljšanja higijensko-sanitarnih uslova u centralnoj kuhinji, zatim lične higijene zaposlenog osoblja, pregleda svih zaposlenih. Deca koja se razbolela od salmonele a izlečena su primaće se ponovo u obdaništa tek na osnovu lekarskog uverenja - rečeno je u Zavodu za javno zdravlje u Valjevu.

Svakodnevno će se vršiti kontrola kako se ove mere sprovode, kako bi se u što kraćem roku zaustavila epidemija salmonele u predškolskoj ustanovi u Valjevu.  

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.