Salmonela  vreba iz  korneta

Izvor: Glas javnosti, 18.Jul.2009, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Salmonela vreba iz korneta

BEOGRAD - Salmonela i ešerihija koli uveliko vrebaju iz sladoleda koji se prodaje na kugle i točenje u poslastičarnicama, a Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo poljoprivrede nikako da se dogovore ko je od njih nadležan za kontrolu omiljene nam letnje poslastice. Izvesno je samo to da bi lekari mogli da imaju pune ruke posla sa građanima koji imaju simptome trovanja nekom bakterijom iz sladoleda poput povraćanja, dijareje, povišene temperature i preznojavanja.

Direktor generalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << inspektorata Ministarstva poljoprivrede Dušan Pajkić tvrdi da je veterinarska inspekcija zadužena samo za kontrolu industrijskog sladoleda, a da je, prema Zakonu o sanitarnom nadzoru, za proveru kvaliteta sladoleda na kugle i točenje zadužena sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja. U njihovom jučerašnjem saopštenju ističe se da kontrolu higijenske i zdravstvene ispravnosti sladoleda u maloprodajnim objektima kao i u mobilnim rashladnim vitrinama, odnosno frižiderima vrši sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja po planu kontrole.

UDRUŽENJE SPREMA AKCIJU

U Pokretu za zaštitu potrošača nam je rečeno da je kontrola sladoleda „stavljena na program“ i da će je svakako realizovati, ali da ništa detaljnije ne mogu da kažu jer je u pitanju „službena tajna“ te ne smeju da obelodane kada konkretno kreću u kontrolu.

- Do stupanja na snagu tog zakona, vršili smo nadzor lako kvarljivih namirnica, među kojima je i sladoled u fazi proizvodnje i prometa. Prema novim propisima, mi kontrolišemo dijetetske proizvode, hranu za bebe, aditive, flaširanu vodu, a sve ostalo je u rukama Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede. Namirnice životinjskog porekla kontroliše veterinarska inspekcija - naveli su u sanitarnoj inspekciji Ministarstva zdravlja.

U Zavodu za javno zdravlje Beograda ističu da je sladoled lako kvarljiva namirnica koja zahteva rigoroznu kontrolu jer predstavlja odličnu podlogu za mikroorganizme čije širenje ubrzavaju visoke temperature, a koji mogu izazvati vrlo ozbiljne crevne infekcije.

- Smatram da je u pitanju tehnička greška prilikom donošenja Zakona o bezbednosti hrane, pa zbog toga tim zakonom nije obuhvaćena kontrola sladoleda u maloprodaji. Ministarstvo zdravlja kontroliše uslove u kojima se sladoled prodaje, kao i zaposlene u prodaji, pa nema razloga da ta namirnica bude izuzeta - izjavila je doktor Vesna Palibrk iz Zavoda za javno zdravlje.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.