Izvor: B92, 03.Avg.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Salmonela u plodu morača

Leskovac -- Nakon višenedeljnih kontrola i super analiza, potvrđeno je da bebi čaj "Zdravlja" "Za miran san" sadrži Salmonelu seftenberg.

Ova opasna bakterija pronađena je u plodu morača, jednoj od sirovina koja se koristi za proizvodnju čaja za "Za miran san", a koju je "Zdravlje" kupilo od preduzeća "Bilje" iz Borče. Pre mesec dana, desetak beba iz Novog Sada, zaraženo salmonelom, završilo je kod lekara zbog ovog čaja.

Odeljenje republičke sanitarne inspekcije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Leskovcu skoro mesec dana detaljno je kontrolisalo proizvodne pogone Zdravlja, sve uređaje, zaposlene, sirovinu, magacine i primarnu ambalažu.

Brisevi su uzeti sa ruku radnika, njihovih odela i mašina koje se koriste za proizvodnju čaja.

Opasna bakterija salmonela, kojom su bile zaražene bebe na području Vojvodine, pronađena je u jednoj od sirovina za proizvodnju čaja "Za miran san”, potvrdio je načelnik Sanitarne inspekcije Goran Stamenković.

"Konačno i trajno se zabranjuje i upotreba i promet neispravne sirovine, a to je plod morača koji je dobijen od proizvođača 'Bilje Borča’ iz Beograda, što je, inače, deo čaja koji je stavljen u promet”, kaže Stamenković.

Zdravlju je odmah naloženo da uništi 12 hiljada originalnih pakovanja čaja, kao i kompletnu sirovinu koja se nalazi u magacinu ovog leskovačkog preduzeća.

Stamenković potvrđuje da će Sanitarna inspekcija predati sudu predlog za pokretanje postupka zbog privrednog prestupa protiv proizvođača, ali i dobavljača sirovina.

"Inspekcija će, na osnovu dobijenih rezultata i analiza, predati odgovarajući predlog sudu, koji će utvrditi odgovornost ne samo proizvođača čaja, već i proizvođača sirovina”, rekao je Stamenković.

Zaražena serija bebi čaja "Za miran san” proizvedena je 14. februara i najveći deo završio je na tržištu Vojvodine. Leskovačka kompanija je još 11. juna povukla sve količine ovog čaja iz prodaje.

Kako su još ranije najavili, i roditelji dece koja su bila zaražena salmonelom takođe će tužiti fabriku Zdravlje, ali i ostale za koje smatraju da su odgovorni u ovom slučaju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.