Salmonela u čaju za bebe

Izvor: Glas javnosti, 21.Jun.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Salmonela u čaju za bebe

BEOGRAD - Vest da je u Vojvodini veliki broj beba mlađih od 12 meseci u dužem vremenskom periodu bio zaražen salmonelom iz čaja za miran san, ponovo je uznemirila roditelje i pokrenula pitanje odgovornosti za kvalitet proizvoda koji su namenjeni najmlađima.

U Institutu za javno zdravlje severne pokrajine kažu da je podatak da su neka deca zbog navedenog problema poslednjih dana i hospitalizovana „senzacionalistička“, ali da je tačno da su posledice korišćenja tog proizvoda >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << primetne, pojedinačno i sporadično, u dužem periodu od kada se ova kontrola radi.

- Uzrok zaraze je biljna mešavina protiv grčeva u stomaku, odnosno za miran san bebe - potvrdila je za Glas doktorka Milka Popović iz Instituta. Ona je rekla da njene kolege koje su radile analizu neće saopštiti ime proizvođača, jer je to u nadležnosti Sanitarne inspekcije i to posle završenih hiperanaliza. U svakom slučaju razlozi zbog kojih su bebe imale temperaturu, povraćanje i stomačne tegove je biljna mešavina koja se preliva vodom, ali se ne prokuvava zbog čega nisu mogli biti ni uništeni uzroci pojave salmonele.

- U pitanju je, naravno, sekundarna kontaminacija, odnosno zaraza je životinjskog porekla - objašnjava doktorka Popović.

Farmaceut Vukosava Stevanović za čitaoce Glasa objašnjava da se salmonela vezuje samo za belančevine da bi mogla da se razvija, odnosno da je verovatno biljna mešavina na neki način došla u dodir sa insektima ili glodarima.

- To pokreće pitanje kontrole kvaliteta i nadležnosti u našoj zemlji, ali i važno pitanje kategorizacije. Da li je taj čaj hrana, dijetetski proizvod ili lek ? - pita ona i poručuje da odgovor određuje i vrstu kontrole kojoj se proizvod podvrgava.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.