Izvor: Danas, 25.Dec.2015, 21:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sajt za predsednika izradila firma za obradu metala

Beograd - - Mnoga ministarstva i drugi državni organi angažovali su privatne firme za izradu i održavanje veb prezentacija, za koje su izdvajale stotine hiljade i milione dinara, iako u okviru Vlade Srbije postoji služba koja to radi besplatno. Nadležna Uprava za zajedničke poslove, prema nalazima izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije, na godišnjem nivou od 2011. do 2014. izradila je prosečno oko deset sajtova i održavala između 16 i 22 veb prezentacije republičkih organa i četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << pokrajinska. Većina ostalih, uprkos besplatnim uslugama Uprave, odlučila je da za sajtove troši novac poreskih obveznika.

Jedan od primera naveden u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije jeste predsednik Srbije, čiji je kabinet 2013. angažovao firmu "Hemoterm smart solutions" za „usluge izrade veb sajta, kodiranja i dizajn“, za šta je bilo izdvojeno 3.100 evra. Inače, kako navodi Savet, to preduzeće registrovano je za pretežnu delatnost „mašinska obrada metala“, a suvlasnici firme su Nebojša i Dragica Nerić.

Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine koristilo je 2012-2013. usluge izrade svog veb sajta od istog preduzeća kao i predsednik i to po ceni od skoro milion dinara. "Nakon što je ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović izabrana na čelo Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, sa firmom Hemoterm smart solutions zaključen je ugovor o izradi veb sajta tog ministarstva po ceni od 450.000 dinara (2014). Potom je saradnja ovog ministarstva i firme Hemoterm smart solutions obnovljena (2015) i to zaključivanjem jednogodišnjeg ugovora o hostingu i održavanju internet sajta u vrednosti od 828.000 dinara u tzv. pregovaračkom postupku javne nabavke uz mesečnu cenu usluge od 69.000 dinara", navodi se u izveštaju Saveta.

Ministarstvo kulture i informisanja je 2011. angažovalo dve firme - jednu za izradu sajta, drugu za održavanje, za šta je ukupno plaćeno gotovo pola miliona dinara. Sledeće godine isto ministarstvo plaća još 320.000 dinara za održavanje sajta i povezivanje sa društvenim mrežama, dok je godinu kasnije drugim firmama za iste usluge isplaćeno ukupno skoro 300.000 dinara.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede platilo je 2013-2014. za redizajn i unapređenje svog sajta 414.000 dinara, za redizajn još 290.000. Prethodne dve godine plaćeno je i oko 390.000 dinara za sajt Odseka za priznavanje sorti poljoprivrednog bilja u okviru Ministarstva poljoprivrede, a Uprava za šume izdvojila je prošle godine 280.000 dinara.

U periodu od 2011. do 2014. Ministarstvo omladine i sporta za sajt je platilo ukupno 1,5 miliona dinara, Ministarstvo finansija milion, a Ministarstvo privrede 248.000 dinara. Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) izdvojila je 2011. više od milion dinara, Uprava za javne nabavke više od 700.000 (2011-2014), Agencija za bezbednost saobraćaja (2014) 1,5 milion, a Grad Beograd za sajt Službenog lista grada Beograda 1,3 miliona dinara (2011-2014).

Uprava za zajedničke poslove, inače, u obavezi je da po zahtevima državnih organa besplatno pruža usluge izrade, nadogradnje i održavanja internet sajtova republičkih i pokrajinskih institucija.

NSZ rekorder

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) platila je 2011. godine 3,4 miliona dinara „za održavanje i razvoj veb portala“, sledeće godine još 3,2 miliona za „unapređenje i godišnje održavanje veb sajta“, navodi se u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije.

Vučić: Platio da iznose najgrdnije stvari o meni

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da je skandal otkriće Saveta za borbu protiv korupcije da je lider DS Bojan Pajtić plaćao medijima da objave intervjue s njim, dok on nikada nijedan intervju nije platio. On je naveo da je za njega izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije "bogom dani papir", jer je video kako se novac građana trošio na razne gluposti. Premijer je zapitao novinare da li su bilo gde našli da je on bilo kome platio neki svoj intervju, osim emisije televizije N1 o medijima, u kojoj su, kako je primetio, o njemu rečene "najgrdnije stvari". "To sam platio 800.000 dinara, a da nisam baš ni znao da se to plaća", primetio je premijer i rekao da je to finansiralo Ministarstvo kulture.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.