Izvor: Politika, 01.Jun.2015, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sajber-udar smenjenog Georgija

Pristalice razrešenog kanadskog vladike tvrde da su oni vlasnici zvaničnog eparhijskog sajta, dok ih patrijarh opominje da je veb-sajt vlasništvo SPC

Eparhija kanadska trenutno je nevidljiva na internet nebu, iako je sve do prošle nedelje imala svoj zvanični sajt. Za sada na mreži postoji samo sajt „Istočnik istine”, na kojem vesti objavljuju pristalice raščinjenog kanadskog episkopa Georgija.

Zvanični sajt Eparhije kanadske „Istočnik”, koji je 28. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << aprila preuzela nova uprava, trenutno je nedostupan. Tačnije, kako je objašnjeno na „Istočniku istine”, sajt istocnik.com vraćen je vlasniku nakon, kako su naveli, gotovo mesec dana „nedopuštenog korišćenja”.

Oni dodaju da je „počinilac ovog dela bez odobrenja ostvario uvid u privatnu elektronsku poštu i blokirao vlasniku mogućnost pristupa privatnim porukama”. Uz vest da je zvanični sajt Eparhije kanadske vraćen vlasniku, napominje se i da je u kasnim večernjim satima 26. maja „počinilac ovih akcija uhvaćen na delu, u pokušaju da, neovlašćeno koristeći vlasnikovu kreditnu karticu, ponovo promeni registraciju sajta”. „Pošto je pri tom ustanovljen njegov identitet, podaci o ovome predati su nadležnim organima”, dodaje se dalje.

Ne navodi se, međutim, ko je vlasnik sajta koji je do 26. maja bio zvanični sajt Eparhije kanadske ni ko je počinilac koji ga je oduzeo vlasniku. Nejasno je ko je tu koristio čiju kreditnu karticu, ko je čitao čije privatne poruke na eparhijskom mejlu i ko je koga predao kanadskim vlastima na dalje postupanje. Može samo da se pretpostavlja da je „vlasnik” pristalica vladike Georgija, a da je „počinilac” neko ko je preuzeo zvanični sajt eparhije krajem aprila, kada je Sveti arhijerejski sinod SPC doneo odluku da privremeno razreši kanadskog episkopa, i koga je na to mesto imenovao administrator Eparhije kanadske, patrijarh Irinej.

U svakom slučaju, iz Eparhije kanadske su na internetu sada vidljive samo vesti koje se tiču vladike Georgija. Među njima su tekstovi o tome da se falsifikuju potpisi sveštenika koji su pisali protiv vladike Georgija, pisma podrške tada i dalje privremeno raščinjenom kanadskom episkopu, a uz vest da je sabor trajno razrešio vladiku Georgija, objavljeno je žitije Svetog Atanasija Velikog, koji je „bezobzirno klevetan i zločinački gonjen”. Nedostupne su informacije koje je „počinilac” od kraja aprila postavljao na zvanični eparhijski sajt: odluka Sinoda da vladika Georgije bude privremeno razrešen, odluka patrijarha Irineja da imenuje protojereja-stavrofora Vasilija Tomića za eparhijskog zamenika, saborska odluka o trajnom razrešenju vladike Georgija, pismo patrijarha Irineja koji poziva sveštenstvo i narod u Kanadi na mir i jedinstvo...

Poglavar SPC ponovo se, kao administrator Eparhije kanadske, oglasio da razjasni nedoumice i razreši vlasničke odnose oko zvaničnog sajta. U pismu koje je uputio vladici Georgiju, patrijarh objašnjava da je on naložio svom eparhijskom zameniku da na eparhijskom veb-sajtu postavlja vesti vezane za život crkve.

„Preuzimanje zvaničnog eparhijskog veb-sajta (i zvanične eparhijske imejl adrese) nema nikakve veze sa ’preotimanjem’ koje vi pominjete, te vas molimo da se uzdržavate od takvog rečnika. Niko nije preotimao ničiju privatnu imejl adresu jer je eparhija imala jednu imejl adresu, koja je svojina eparhije i onoga ko njome upravlja. Molim vas da razumete da ćemo svaku pretnju usmerenu prema našem eparhijskom zameniku i sveštenicima koji služe shvatiti kao pretnju nama lično”, piše vladici Georgiju patrijarh Irinej.

Poglavar SPC, takođe, napominje da pretnje svetovnim sudovima ne doprinose miru i da su protivne sveštenim kanonima. „Budite svesni da svaki dalji koraci u tom pravcu mogu samo doprineti (na bolje ili na gore) vašem budućem crkvenom statusu”, piše patrijarh. Uz molbu da njegova buduća obraćanja budu dostavljana bez zvaničnog zaglavlja Eparhije kanadske, patrijarh Irinej poziva na kraju pisma vladiku Georgija na mir, jedinstvo, saradnju, odgovornost i ljubav.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.