Izvor: B92, 14.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sahranjeni ubijeni na Kosovu

Merdare, Beograd -- Posmrtni ostaci Srba, koji su juče preuzeti na administrativnom prelazu Srbije i Kosova na Merdaru, sahranjeni su danas.

Sahrani su, pored više stotina članova porodica ubijenih, prisustvovali predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Sanda Rašković-Ivić, generalni inspektor MUP-a Srbije Vladimir Božović i predsednik Udruženja porodica nestalih i kidnapovanih Simo Spasić. Sanda Rašković-Ivić je izjavila da svi zločini na Kosovu moraju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti kažnjeni i da bez toga ne može biti pomirenja.

"Ovo se ne sme zaboraviti. Samo ako ne zaboravimo patnje tih nevinih ljudi, možemo da pošaljemo poruku mira i sprečimo da se tako nešto ponovi. Ali, potrebno je i da zločinci budu izvedeni pred lice pravde", rekla je Sanda Rašković-Ivić.

Članovi porodica, koji su preuzeli tela svojih rođaka, rekli su da su tek posle osam godina saznali za sudbinu svojih najbližih. Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestale Veljko Odalović izjavio je po primopredaji da su od 29 tela 22 ekshumirana iz masovne grobnice Volujak kod Mališeva i da se radi o Srbima kidnapovanim 1998. u selima Retimlje i Opteruža.

Odalović je rekao da je to bio jedan od najtežih zločina počinjen nad Srbima na Kosovu. Sedam tela nađeno je na drugim lokacijama.

''To je jedan izuzetno težak događaj. Tada je OVK napala ta sela i kidnapovala. U sukobima je bilo i mrtvih i ranjenih, tada su oni praktično sve stanovnike Retimlja i Opteruše odveli. Deo njih su uz posredovanje Međunarodnog komiteta Crvenog krsta oslobodili, vratili su žene, decu i monahe, a muškarce koje su tada ubili i sada predajemo njihova tela'', rekao je Odalović.

Prema podacima Komisije, od posmrtnih ostataka 28 osoba, koliko je nađeno u masovnoj grobnici Volujak, DNK-analizom su identifikovana 22 tela. Primopredaji su prisustvovali veliki broj članova porodica stradalih i predstavnica Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu, koji su organizovano došli iz Beograda i drugih gradova Srbije. Tela stradalih prebačena su na groblje Orlovača u Beogradu, gde su danas sahranjena.

Prema podacima Komisije, do sada je predato 213 identifikovanih tela Srba i nealbanaca, a traga se za njih oko 700.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.