Izvor: RTS, 03.Okt.2020, 18:30

Sahranjena Isidora Žebeljan

U Aleji zaslužnih građana na Novom groblju, sahranjena je Isidora Žebeljan jedna od najznačajnijih srpskih umetnica i članica Srpske akademije nauka i umetnosti.
Porodica, prijatelji, ličnosti iz kulturnog i društvenog života, poštovaoci i studenti oprostili su se od istaknute kompozitorke.
Isidora Žebeljan je preminula pre četiri dana, posle duge bolesti.  
Bila je prva žena profesorka kompozicije u Srbiji. 
Za svoja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dela dobila je važne nagrade u zemlji i u inostranstvu, među kojima je i Mokranjčeva nagrada (2004).
Izabrana je za člana Srpske akademije nauka i umetnosti 2006, a za člana Svetske akademije umetnosti i nauka 2012. godine.
Berlinski časopis Frajtag izabrao je Isidoru Žebeljan za jednu od deset najperspektivnijih javnih ličnosti na svetu za 2009. godinu.
Godine 2014, kao prva javna ličnost sa Balkana, dobila je nagradu Parlamentarne skupštine mediteranskih zemalja, za dostignuća u oblasti kulture i umetnosti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.