Izvor: Blic, 12.Okt.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sagradili branu potopili puteve

Meštani zaseoka Vasilići posle punih pet decenija dobiće put kojim će biti povezani s ostatkom sela Debelja i centrom opštine Nova Varoš.

Šumsko gazdinstvo i Direkcija za izgradnju opštine Nova Varoš ovih dana su konačno započeli radove na probijanju puta kroz planine Smudinoge. Radovi vredni milion dinara, a prema najavi nadležnih, biće okončani pre prvih snegova.


Kada je početkom šezdesetih godina prošlog veka izgrađena brana, zaseok na nekadašnjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ušću Tisovice u Uvac ostao je na poluostrvu. Stari putevi koji su vodili duž obale su potopljeni. Od tada su žitelji Vasilića kao odsečeni od sveta. Do prvih komšija u Debelji ima tri kilometra planinskim vrletima kroz koje se jedino može pešice ili vozilima specijalno opremljenim za terensku vožnju.

– Bruka je ovo. Mada ima najdužu i najlepšu obalu na Zlatarskom jezeru, sa tridesetak vikendica, zaseok Vasiliće je u poslednjih pola veka bez puta bio zapostavljen i osuđen na izumiranje – kaže meštanin Radojica Kurtić (60).

Trenutno su meštanima jedina veza sa svetom vikendaški brodić „Uvac" i skela „Bosanje", u vlasništvu „Limskih hidroelektrana".

– Novi put će, kako očekujemo, oživeti selo i otvoriti vrata za razvoj seoskog turizma, gosti će kolima stizati do vikendaških naselja, kampova i seoskih kuća koje nude smeštaj turistima – kaže Kurtić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.