Izvor: B92, 20.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sabor vojnih invalida i veterana

Beograd -- Ratni i mirnodopski vojni invalidi i veterani Srbije žele što brže donošenje zakona koji bi regulisao njihova prava i položaj.

Učesnici danas održanog drugog Sabora vojnih invalida i veterana Srbije, listom su osuđivali uredbu koju je donela prethodna vlada jer smatraju da im je pogoršala položaj i čak ukinula neka prava. Među prisutnima su bili predstavnici crkve, ministarstva za rad i socijalna pitanja i SPS-a.

Učesnici ratova istakli su da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbija bila jedna od prvih država u Evropi koja je zakonom uredila zaštitu prava ratnih invalida, i to još 1863. godine, ali da su danas dovedeni u takav položaj da moraju ponovo da se bore za neka od tih prava koja su imali još pre jednog veka.

Od novog zakona koji je u pripremi, vojni invalidi očekuju, pre svega, da im se ne umanjuje obim i nivo prava utvrđen sadašnjim propisima, kaže Nebojša Orlović, zamenik predsednika Udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida Srbije.

"Da se zakonom utvrdi da se prava vojnih invalida i porodica palih boraca zasnivaju na principima naknade štete i nacionalnog priznanja, da se utvrđivanje visine i usklađivanje svih prava koja se isplaćuju u mesečnim novčanim iznosima, vrši kao i do sada – usklađivanjem s mesečnim zaradama", rekao je Orlović.

Pored toga, ratni i vojni invalidi očekuju pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu za sebe i svojih porodica i da se u najvećoj mogućoj meri zakonom uredi njihovo stambeno zbrinjavanje.

Dejan Marjanović, učesnik Sabora, ističe da je jedan od velikih problema s kojim se vojni invalidi suočavaju – nezaposlenost.

"Ukoliko se desi da neko od ratnih vojnih invalida koji trenutno imaju posao, zbog tranzicije ili nečeg drugog izgubi posao, oni više nemaju nikakvo pravo zaštite i bukvalno su svedeni na primanja od par hiljada dinara", kazao je Marjanović.

Ratni i vojni invalidi i veterani podsećaju da se uveliko vodi rasprava o priznanjima za sve koji imaju naročite zasluge u oblasti nauke, kulture i sporta i o njihovom pravu na nacionalnu penziju, ali se pitaju da li je doprinos koji su poginuli borci i učesnici ratova dali državi i društvu, išta manji od doprinosa ovih prvih.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.