Sabor uputio apel za oslobađanje ohridskog episkopa Jovana

Izvor: Politika, 22.Maj.2013, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sabor uputio apel za oslobađanje ohridskog episkopa Jovana

BEOGRAD – Prvog dana radnog dela zasedanja Sveti arhijerejski Sabor SPC uputio je apel svim demokratskim institucijama u zemlji i svetu da reaguju i pomognu oslobađanju ohridskog arhiepiskopa Jovana koji je podvrgnut torturi i još uek tamnuje u istražnom zatvoru u Skoplju.

Kako je na konferenciji za novinare rekao vladika bački Irinej, vernici SPC, ali i ostalih crkava i verskih zajednica su pozvani da se molitvom i moralnom podrškom zauzmu za pomoć unesrećenom i utamničenom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << episkopu Jovanu.

Prema njegovim rečima, apel za pomoć episkopu Pravoslavne ohrdske arhiepiskopije (POA) deo je izveštaja o radu episkopija i poštovanju odluka Sinoda između dva Sabora.

„U okviru tog izveštaja, koji još nije do kraja završen, posebno smo razmatrali neprilike u kojima se nalazi Pravoslavna ohridska arhiepiskopija, pogotovu što sve nas, kao i svetsku demokratsku javnost zabrinjava činjenica da je oboleli ohridski episkop Jovan podvrgnut tamničkoj torturi i nalazi se u istražnim zatvoru”, rekao je Irinej.

On je istakao da je od episkopa Jovana jedino duže u istražnom zatvoru lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, koji je pritvoren u Hagu.

Irinej je rekao da episkopa Jovana drže u zatvoru u „veoma nečovečnim uslovima” i da on nema odgovarajuću lekarsku negu, a „zdravlje mu je ozbiljno narušeno”.

Vladika Irinej koji je i portparol SPC rekao je da je arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije zvanično pokrenuo inicijativu za kanonizaciju Petra Drugog Petrovića Njegoša.

Ta inicijativa je, kako je rekao, uobičajenom procedurom, i u skladu sa praksom, ustupljena na proučavanje Stalnoj komisiji Sabora za pitanja kanonizacije.

„Taj predmet će komisija razmatrati, a potom Saboru podneti predlog, a samim tim će odluka Sabora biti poznata javnosti”, rekao je Irinej koji je dodao da se nada da će biti u prilici da u ime Sabora i komisije jednog dana saopštio odluku.

Irinej je rekao i da će u okviru obeležavanja 17 vekova Milanskog edikta, 3. juna, na praznik cara Konstantina i carice Jelene, u Nišu biti održana centralna proslava kojoj će prisustvovati članovi Sabora i sa koje će biti upućena svečana poruka.

„Toga dana ceo sabor će biti prisutan na liturgiji, a biće upućena poslanica, svečana poruka vernicima i javnosti”, rekao je Irinej podsećajući da će centralna svehrišćanska proslava biti organizovana u nedelju, 6. oktobra, kada se očekuje dolazak ljudi iz čitavog sveta.

Delegacija Sabora će u okviru svoje nadležnosti, na čelu sa patrijarhom Irinejom učestvovati u sahrani ostataka članova porodice Karađorđević na Oplencu, rekao je vladika bački.

Čitav sabor nije u mogućnost da učestvuje ali značajna delegacija na čelu sa patrijarhom će tom događuju učestvovati.

Episkop bački nije želeo da odgovora na pitanja novinara navodeći da će javnost tokom zasedanja Sabora biti svakodnevno obaveštavana o radu.

Tanjug

objavljeno: 22.05.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.