Sabiranje i sricanje

Izvor: Politika, 19.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sabiranje i sricanje

Cena kompleta od šest knjiga za predškolce u izdanju Zavoda za udžbenike premašuje hiljadu dinara. – Šta se uči u "nultom" razredu

Uprkos tome što je predviđeno da predškolci uglavnom uče kroz igru, ovih dana su se u knjižarama pojavili udžbenici i za njih. I to za matematiku, srpski jezik i za "svet oko nas". Takav jedan komplet u izdanju Zavoda za udžbenike košta nešto više od hiljadu dinara.

– Ovo nisu udžbenici u klasičnom smislu – ističe psiholog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Milan Mihaljčić, urednik za predškolska i osnovnoškolska izdanja u Zavodu za udžbenike. – Reč je zapravo o radnom materijalu koji umnogome može da pomogne i deci i vaspitačima u savlađivanju pripremnog programa, s obzirom na to što je sada prvi put u Srbiji pohađanje tog šestomesečnog predškolskog programa obavezno.

Zato je Zavod u okviru biblioteke "Škola na vidiku" objavio knjige i radne sveske za matematiku, srpski jezik i "svet oko nas", dakle, za sve tri oblasti koje će učiti mališani u takozvanom nulti razredu. Cena ovog kompleta je 1.140 dinara. Podjednako koštaju i knjige i radne sveske – po 190 dinara. Mogu se kupiti pojedinačno i u kompletu koji se zapravo sastoji od pomenutih šest priručnika. Za svaku oblast po dva.

– Zavodove knjige za pripremni razred su jeftinije od knjiga drugih izdavača, kada se gledaju cene pojedinačnih knjiga. Ali kao komplet su, recimo, u poređenju s kompletom Kreativnog centra nešto skuplje. Kreativni centar nema posebno radne sveske, već je sve to u jednoj knjizi, nešto kao radni udžbenik – kazuje Mihaljčić.

Prema njegovim rečima, stručnjaci u Zavodu i autori knjiga "hodali su po tankoj žici", radeći ediciju za predškolce, jer je trebalo pomiriti programe "A" i "B". Pripremni program za takozvani nulti razred zapravo nije jedinstven. Postoje varijante "A" i "B", a vaspitači odlučuju po kojoj će raditi s decom.

– Ti programi, odnosno varijante, nisu previše striktni, a mi smo se u Zavodu trudili da napravimo radni materijal za predškolce koji je upotrebljiv i u jednoj i u drugoj varijanti – obrazlaže naš sagovornik.

Autorski timovi i stručnjaci u ovoj izdavačkoj kući su odlučili da priručnike za srpski ograniče na pripremu dece za pisanje, dakle, na grafomotoriku.

– Vodilo se računa o upozorenjima učitelja da je mnogo teže ispraviti pogrešno naučeno, nego prvi put učiti decu da, recimo, čitaju i pišu. I ukazano je na činjenicu da vaspitači nisu obučeni za to da uče devojčice i dečake da sriču slova. Prvo slovo "A", kao i kompletnu azbuku, zvanično će prvi put učiti tek u prvom razredu osnovne škole – veli Mihaljčić.

Stručnjaci su se, međutim, opredelili da u knjigama i radnim sveskama iz matematike obrade brojeve od nule do deset, i u okviru toga i računske operacije sabiranja i oduzimanja. Tu su prikazani i geometrijski oblici i figure.

– Deca u tom uzrastu, između pet i po i šest i po godina, lako uče brojeve i jednostavnije računske operacije do 10, pa i više od toga. Prosto to upijaju. I ne govorim o darovitim mališanima, već o onim prosečnim. To pokazuju i iskustva zapadnih zemalja. U Sloveniji, na primer, decu u tom uzrastu uče da broje i računaju do 20 – obrazlaže psiholog Mihaljčić i naglašava da su šestogodišnjacima čitanje i pisanje problem, a ne brojevi.

Iz knjiga i radnih listića za "svet oko nas" predškolci mogu da steknu predstave o sebi i široj i daljoj okolini. Sve je urađeno kao slikovnica. Uz puno ilustracija odvija se priča o telu, o recimo razlici između škole i vrtića. Tu je, naime, dat osnov za obrađivanje programom propisanih tema.

Autori knjige su psiholozi, univerzitetski nastavnici, učitelji i profesori u školama. Tako su tvorci knjige za "svet oko nas": Biljana Trebješanin, Biljana Gačanović i Ljiljana Novković. Autori "udžbenika" iz matematike su Olivera Đokić i Dragana Bogavac. Dragana Bogavac je zajedno sa Dušankom Bojović uradila i knjigu za srpski jezik za predškolce.

– Sada su programi za predškolsko i za prvi razred osnovne škole pomalo neusklađeni, jer se po programu za prvi razred sve ide iz početka, kao da nema predškolskog. Verujem da će u prvom razredu uskoro doći do promena, a u skladu s tim izmeniće se i planovi i programi za drugi, pa i ostale razrede – kaže urednik za predškolska i osnovnoškolska izdanja u Zavodu za udžbenike.

Aleksandra Brkić

[objavljeno: 19.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.