Izvor: Blic, 09.Apr.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabić traži da RTS i "Studio B" objave podatke o kampanji

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić danas je naložio Radio-televiziji Srbije i Televiziji "Studio B" da objave podatke koji se odnose na finansiranje izborne kampanje za predsedničke izbore u februaru.



Radi se o podacima koji se odnose na cenu usluga ugovaranu sa predsedničkim kandidatima, iznose koji su plaćeni i način plaćanja, odnosno da li su plaćani sa posebnih računa za finansiranje kampanje ili na drugi način, navedeno je u saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kabineta poverenika.

Informacije o finansiranju predsedničke kampanje tražila je organizacija "Transparentnost Srbija".

"Po logici stvari, od medija se, pogotovo od javnih servisa, očekuje da informacije čine javnim i kada to niko posebno ne traži. Ipak, u ovom slučaju nije bilo tako, pa je donošenje ovih rešenja bilo i potrebno i pravno opravdano", istakao je Šabić. RTS i "Studio B" su organi javne vlasti i shodno tome, u načelu, svi podaci koji nastaju u njihovom radu i u vezi s radom predstavljaju informacije od javnog značaja, naveo je on.

"Čak i da ne postoji formalna pravna obaveza, u prilog javnosti ovakvih informacija govorile bi bar tri važne stvari. Prvo, potreba da se sačuva legitimnost demokratskog izbornog procesa, za šta je početna, osnovna pretpostavka zakonito finansiranje svake izborne kampanje", istakao je Šabić.

Drugo, rekao je on, "potreba da se nešto promeni u vezi sa prisutnom i rastućom nevericom građana u zakonitost finansiranja raznih izbornih procesa koju nizak nivo javnosti konstantno pothranjuje".

"Treći razlog je potreba ostvarivanja daleko boljih rezultata u borbi protiv korupcije. Notorna je stvar da je te rezultate, uz primenu svih drugih raspoloživih sredstava, moguće ostvariti, pre svega, omogućavanjem što šire kontrole od strane javnosti", ukazao je Šabić.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Šabić traži podatke o kampanji

Izvor: B92, 09.Apr.2008

Beograd -- Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić naložio je RTS-u i Studiju B da objave podatke o finansiranju kampanje za predsedničke izbore... Radi se o podacima koji se odnose na cenu usluga ugovaranu sa predsedničkim kandidatima, iznose koji su plaćeni i način plaćanja,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.